Caută
Close this search box.

Casa Regală s-a supărat și vrea să părăsească Palatul Elisabeta

În urma refuzului Guvernului Tudose de a aproba propunerea de lege în legătură cu Casa Regală, venită de la Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, Casa Regală a anunțat că va va părăsi Palatul Elisabeta imediat după data de 5 februarie.

Amintitul proiect prevedea între multe altele și acordarea Palatului Elisabeta către Casa Regală. În prezent, premierul Tudose spune că a primit o solicitare de chirie, însă reprezentanţii Casei neagă cu totul așa ceva.

„Nu s-a primit la Casa Majestății Sale nicio ofertă din partea RAAPPS pentru a prelua cu chirie Palatul Elisabeta. Nu au început discuțiile dintre Casa Majestății Sale Custodelui Coroanei și RAAPPS cu privire la acest subiect. (foto ciao.ro)

Reamintim că pe 29 decembrie 2017, premierul Mihai Tudose declara că Guvernul va da un aviz negativ proiectului de lege privind reglementarea statutului juridic al Casei Regale, subliniind că Palatul Elisabeta a fost dat în folosinţă regelui Mihai în calitate de fost şef al statului, nu şi urmaşilor acestuia.

3 răspunsuri

  1. Paguba’n ciuperci! Calatorie batuta si cu foc in coada! Se va gasi cineva cu parale , sa inchirieze si acel palat si statul roman sa faca un mic profit…

  2. WIKIPEDIA https://ro.wikipedia.org/wiki/Palatul_Elisabeta
    Istoric[modificare | modificare sursă]

    Palatul a fost construit în 1936 pentru Regina Elisabeta a Greciei, născută Principesă a României, prima fiică a Regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria a României, soră a Regelui Carol al II-lea al României. El nu a fost destinat să găzduiască activități oficiale, ci să servească ca locuință Principesei reîntoarse în țară. Palatul nu a fost locuit prea mult de către fosta regină a Greciei, deoarece aceasta s-a retras la reședința ei de la țară, Castelul Banloc.

    După bombardarea Palatului Regal de pe Calea Victoriei, a doua zi după evenimentele de la 23 August 1944, Regele Mihai I a cerut permisiunea mătușii sale de a-și muta curtea, temporar, în Palatul Elisabeta.

    Într-unul dintre saloanele aflate la etaj, Regele Mihai a fost forțat să semneze un act nelegal de abdicare, la 30 decembrie 1947 (v. „Lovitura de stat de la 30 decembrie 1947”)[1].

    Palatul s-a aflat în proprietatea Principesei Elisabeta până la naționalizarea lui în 1948. În prezent, palatul se află în proprietatea statului și este administrat de Regia Autonomă a Protocolului de Stat (RAAPPS).

    După revenirea definitivă în țară a Familiei Regale a României, petrecută în 1997 (la exact 50 de ani de la plecarea în exilul forțat), Palatul este folosit ca singura reședință oficială și locuință a Familiei Regale din București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri