Caută
Close this search box.

În China, Macron nu a vrut să dea ”lecții” privind drepturile omului

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, nu doreşte să se exprime public şi să dea „lecţii” Chinei în privinţa drepturilor omului pentru că ar fi „absolut ineficient”, a pledat el cu ocazia vizitei sale de stat la Beijing, relatează AFP.

„Există diferenţe între noi care sunt legate de istoria noastră, de filosofiile noastre profunde, de natura societăţilor noastre”, a explicat preşedintele francez marţi seară în cursul unei declaraţii comune alături de omologul său chinez, Xi Jinping.

„Mă pot distra dând lecţii Chinei când vorbesc cu presa franceză. Asta s-a făcut de multe ori, nu are niciun rezultat”, a afirmat el ulterior în faţa jurnaliştilor cu prilejul vizitei la o galerie de artă din Beijing.

Chestiunea drepturilor omului va fi abordată de Emmanuel Macron în privat în cursul vizitei sale, dăduse asigurări Palatul Elysee înainte de plecarea în China. Preşedintele francez a refuzat să vorbească public despre acest subiect.

„Este absolut ineficient. Cred în diplomaţia respectului reciproc, trebuie să lucrăm pe termen lung”, a subliniat el.

Asociaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) i-a solicitat lui Emmanuel Macron să îi ceară „public” preşedintelui Xi Jinping evoluţii în acest dosar. HRW a amintit în special cazul lui Liu Xia, văduva laureatului Premiului Nobel pentru Pace Liu Xiaobo, în arest la domiciliu fără să fie pusă vreodată oficial sub acuzare.

Preşedintele francez a fost interpelat, de asemenea, de Congresul Mondial Uighur, o organizaţie de exilaţi ai unei minorităţi chineze musulmane, dintre care o parte se plânge de discriminări religioase, sociale şi economice. O aripă radicalizată a comis în ultimii ani mai multe atentate sângeroase. Beijingul impune măsuri drastice de securitate în regiunea Xinjiang (nord-vest), unde trăiesc majoritatea uighurilor.

Emmanuel Macron a confirmat, totuşi, că a abordat dosarul drepturilor omului în cursul vizitei sale.

„Am evocat aceste preocupări cu preşedintele Xi Jinping. Ştie că ele există în Europa, în special în privinţa libertăţilor şi drepturilor universale. Ştiu că pentru el este un subiect important”, a mai spus şeful statului francez alături de omologul său.

„Sunt discuţii, nu în faţa jurnaliştilor, nu deschis, ci în privat, care pot fi utile şi da rezultate. Eu le favorizez pe acestea”, a dat el asigurări în faţa presei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri