Caută
Close this search box.

Cuvântul “shithole”, în toate titlurile presei americane. Vezi ce state au fost jignite de Donald Trump

Președintele american Donald Trump este în centrul unui nou scandal mediatic, după ce ar fi vorbit în mod vulgar despre anumite state. Potrivit unor surse CNN, în timpul unei întâlniri private desfășurată joi seara în Biroul Oval, Donald Trump ar fi întrebat „De ce ne dorim ca aceşti oameni din ţări de mizerie (“shithole countries”) să vină aici?”, referindu-se la Haiti, El Salvador și țările africane. Trump a negat vehement pe pagina sa de Twitter că ar fi făcut această afirmație și a ignorat întrebările reporterilor pe această temă, însă acest lucru nu a oprit valul de reacții din partea ONU și a reprezentanților popoarelor jignite de președintele american. Un senator prezent la întâlnirea de joi a confirmat că Trump a folosit expresia plină de dispreț.

Potrivit unor surse CNN, președintele Donald Trump și-a exprimat frustrarea în spatele ușilor închise ale Biroului Oval cu privire la imigranții din Haiti, El Salvador și țările africane. În discuția la care au participat mai mulți parlamentari, cu privire la programul DACA, ce protejează copiii aduși în SUA de părinții lor imigranți, Trump ar fi afirmat:

„De ce ne dorim ca aceşti oameni din ţări de mizerie (“shithole countries”) să vină aici?”

Prezenți la întâlnire au fost senatorul democrat al statului Illinois, Richard Durbin, şi senatorul Lindsey Graham al Carolinei de Sud, care i-au prezentat lui Trump un plan prin care au propus înjumătăţirea vizelor scoase la loterie, la cererea organizaţiei politice Congressional Black Caucus, pentru a crește șansele țărilor slab reprezentate din Africa şi al naţiunilor care au statutul de protecţie temporară, inclusiv Haiti și El Salvador.

Potrivit sursei CNN, Donald Trump a fost deranjat de propunere și a folosit un limbaj neadecvat pentru a întreba de ce SUA ar mai avea nevoie de oameni din Haiti şi de mai mulți africani, adăugând că ar trebui să fie aduşi în schimb mai mulţi oameni din ţări precum Norvegia și asiatici.

Trump neagă că a făcut acest afirmații 

„Limbajul pe care l-am folosit în timpul întâlnirii a fost unul dur, dar nu aceastea au fost cuvintele folosite”, a scris Donald Trump într-un mesaj pe Twitter, scrie CNN.

Trump a negat pe contul său de Twitter că ar fi făcut aceste afirmații.

Contactat pentru o reacție pe această temă, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Raj Shah, nu a negat, joi seara, că expresia “țări de mizerie” (“shithole countries”) a fost folosită de președinte, ci a spus că Trump „se luptă pentru a găsi soluții permanente care fac din țara noastră una mai puternică, care să contribuie la societatea noastră, la economie pentru a fi asimilate de națiunea noastră măreață.”

Donald Trump nu a dat explicații în persoană despre spusele sale, deși a fost prezent la un eveniment unde a semnat o proclamație în onoarea lui Martin Luther King Jr., a cărui zi națională este sărbătorită pe 15 ianuarie.

„Astăzi, îl sărbătorim pe Dr. King pentru că a susținut cu tărie un adevăr pe care americanii îl apreciează, și anume că, indiferent de culoarea pielii noastre sau de locul nașterii noastre, toți suntem egali în fața lui Dumnezeu”, a declarat Trump vineri înainte de a semna proclamația.

Trump nu a recunoscut comentariile sale din seara anterioară și a ignorat întrebările reporterilor pe această temă.

Senatorul statului Illinois, Richard J. Durbin, confirmă că Trump a folosit expresia plină de distreț

Senator democrat al statului Illinois, Richard J. Durbin, a declarat vineri că președintele american a folosit termenul „țări de mizerie” (“shithole countries”), în timpul meetingului pe tema imigranților la care Durbin a fost prezent, scrie The New York Times.

Senatorul a afirmat că președintele Trump a folosit  “cuvinte pline de ură, răutate și rasism”.

https://www.youtube.com/watch?v=w_2CzhrB48Y

Guvernul din Haiti: Remarcile lui Trump arată viziunea lui “eronată și rasistă”

Guvernul din Haiti a emis o declarație vineri prin care se declară „profund șocat” și condamnă cu fermitate remarcile lui Trump, care „dacă se dovedesc adevărate, ar fi inacceptabile, pentru că reflectă o viziune complet eronată și rasistă asupra comunității haitiene”.

Declarația a subliniat, de asemenea, faptul că Haiti are o lungă relație de prietenie cu SUA datând din anii 1700.

„Guvernul haitian cere respectul și demnitatea tuturor oamenilor” și menținerea relațiilor sale cu Statele Unite care prețuiesc solidaritatea, altruismul și „respectul față de diferențele dintre oamenii din întreaga lume”, se mai arată în declarație.

Purtătorului de cuvânt al ONU pentru drepturile omului, Rupert Colville, a descris și el remarca drept „rasistă”.

„Nu există alt cuvânt pe care să-l poți folosi, în afară de rasist „, a spus el la un briefing  de la Geneva. „Nu poți respinge țări și continente întregi pe motiv că sunt <<țări de mizerie >>, și ale căror populații, care nu sunt albe, nu sunt binevenite prin urmare”.

„Comisia Uniunii Africane se declară cu sinceritate alarmată de declarațiile președintelui Statelor Unite, referitoare la imigranții din țările africane în termeni atât plin de dispreț”, a declarat Ebba Kalondo, purtătoarea de cuvânt a Uniunii Africane. Kalondo a adăugat că declarația a  lăsat un sentiment extrem de neplăcut venind de la liderul unei țări, care este un „exemplu global” despre modul în care o țară poate deveni puternică și diversă, ca un produs al migrației.

Sursa: CNN, The New York TimesThe Washington Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri