Caută
Close this search box.

Franța și Turcia, împreună pentru un nou dialog privind Siria

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat vineri că Turcia a luat iniţiativa unui nou format de dialog privind Siria, la care urmează să participe în prima etapă miniştrii de externe ai aşa-numitelor „ţări cu afinităţi” – Statele Unite, Franţa, Germania, Regatul Unit, Italia, Uniunea Europeană, Turcia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania şi Qatarul.

Foto: lesoir.be

„Am perceput o comunitate de vederi şi de interese strategice (…) şi îmi doresc să reuşim să colaborăm pentru a aduce o soluţie utilă şi durabilă în Siria”, a declarat Macron, citat de AFP, după întâlnirea de la Paris cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

Reuniunea miniştrilor de externe în noul format urmează să aibă loc în februarie. Ulterior, „vom vedea cum putem progresa în acest dosar”, a precizat Erdogan, potrivit Agerpres.

AFP reaminteşte că Turcia este deja angajată în alte două procese de negocieri privind Siria: cel de la Astana, la care participă şi Rusia şi Iranul, pentru limitarea conflictului armat, şi cel politic, de la Soci. Macron a apreciat că aceste procese nu sunt imparţiale politic, deoarece părţile rusă şi iraniană „au mai mult interesul de a-şi construi influenţa, puterea sau propriile compromisuri bilaterale cu Siria, decât de a construi o stabilitate reală”. De aceea, potrivit preşedintelui francez, este necesară asocierea altor puteri din regiune şi reprezentarea tuturor facţiunilor siriene de opoziţie. Erdogan susţine însă că negocierile respective nu sunt „alternative”, ci „complementare” celor de la Geneva, coordonate de ONU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri