Caută
Close this search box.

Guvernul american, cu lacătul pe ușă. Cum s-a ajuns aici și cine va fi afectat de blocaj

Guvernul american a intrat în blocaj sâmbătă după ce administrația Trump și democrații din Congresul SUA nu au reușit să ajungă la o înțelegere privind finanțarea pe termen scurt a operațiunilor Executivului. Pentru prima dată din octombrie 2013, când timp de 16 zile a mai avut loc un blocaj guvernamental, angajații agențiilor federale fie vor rămâne acasă, în concediu temporar, fie, în unele cazuri, vor lucra fără plată până când va fi aprobată o nouă finanțare. Întâmplarea face ca guvernul să intre în colaps chiar la un an de când Donald Trump a fost investit în funcția de președinte al SUA.

Incapacitatea de a ajunge la o înțelegere în privința bugetului aduce noi semne de întrebare la adresa actualei administrații a Statelor Unite, asta desi republicanii sunt majoritari în ambele camerele ale Congresului american.

Într-o postare pe Twitter, sâmbătă dimineață, Trump a acuzat parlamentarii democrații pentru negocierile eșuate.

„Este aniversarea de un an a președinției mele, iar democrații au vrut să-mi facă un cadou frumos”, a scris acesta pe contul său de Twitter.

Cum s-a ajuns la un nou blocaj guvernamental

Democrații au stabilit că nu vor vota un proiect de lege de cheltuieli până când nu vor ajunge la un acord în privința programului DACA, ce protejează imigranții fără acte ajunși în SUA când erau copii. Republicanii nu vor un acord vis-à-vis de DACA, decât dacă opoziția aprobă bani pentru îmbunătățirea securității frontierelor, inclusiv pentru construirea unui zid la granița cu Mexic, propus de Donald Trump.

O speranță ca această situație să fie evitată a fost vineri, când liderul Senatului Democrat, Chuck Schumer, a mers la Casa Albă pentru a discuta cu Donald Trump. Potrivit unor surse, cei doi au căzut de acord ca democrații să câștige proiectul împotriva deportării celor aproape 700.000 de imigranți tineri, fără acte, cunoscuți sub numele de „dreamers”, în timp ce Trump ar fi obținut mai mulți bani pentru construirea zidui la frontiera cu Mexic, care, în opinia sa, ar opri imigrația ilegală. În cele din urmă, discuția nu a ajutat.

„Democrații sunt mult mai preocupați de imigranții ilegali, decât de securitatea noastră la frontiera sudică, care este una periculoasă”, a spus Trump. „S-ar fi putut cădea cu ușurință la o înțelegere, dar au decis în schimb să joace de-a închiderea guvernului”, a mai adăugat acesta pe contul său de Twitter.

Cine va fi afectat de închiderea guvernului american

Fără o înțelegere rapidă în privința bugetului în Congresul SUA, cele mai multe operațiuni de zi cu zi ale agențiilor federale vor fi întrerupte în urma blocajului din guvern. Sute de mii de angajați guvernamentali vor avea concediu temporar fără plată, inclusiv cei 1700 de lucrători ai Casei Albe. În 2013, mai mult de 850.000 de angajați ai guvernului au rămas acasă.

Militarii activi vor rămâne la locul de muncă, dar, dacă nu se ajunge la un acord privind bugetul până în februarie, aceștia nu vor fi plătiți. Cu toate acestea, parlamentarii își vor primi în continuare salariul, la fel și președintele, după cum este specificat în lege.

În 2013, la ultimul blocaj guvernamental, parcurile naționale nu au fost deschise pentru turiști, ceea ce a dus la pierderea a 500 de milioane de dolari.

Impactul imediat al închiderii guvernului a fost redus într-o oarecare măsură, dat fiind faptul că că majoritatea angajaților guvernamentali nu lucrează în mod normal la sfârșit de săptămână.

Doar serviciile esenţiale vor mai funcţiona, precum poşta, controlul traficului aerian, închisorile, spitalele şi serviciile de colectare a taxelor. Trenurile Amtrak vor continua să funcționeze, la fel și serviciul național meteo.

Reprezentanții Pentagonului au declarat că operațiunile sale de luptă în Afganistan și alte activități militare vor continua, în timp ce ofițerii responsabili cu aplicarea legii ar rămâne, de asemenea, la datorie.

De asemenea, administrația Trump a declarat că intenționează să mențină parcurile naționale deschise, iar agenții de pază vor fi la datorie. În 2013, când guvernul a mai fost închis, parcurile nu au fost deschise pentru turiști, ceea ce a dus la pierderea a 500 de milioane de dolari în zonele din jurul parcurilor și la muzeele Smithsonian.  

De-a lungul timpului, guvernul Statelor Unite a intrat în blocaj de 18 ori, începând cu anul 1976. La ultimele incidente de acest fel, economia americană a fost extrem de afectată.  În 2013, SUA a pierdut 2 miliarde de dolari, iar în 1995-1996, 1,4 miliarde de dolari.

Sursa: Reuters, CNN

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri