Pictorul Ion Șerban, din Hunedoara, ne invită la o călătorie în lumea formelor șli culorilor.

El nu a fost ales în mod întâmplător. Este un real talent pe care dorim să îl aducem, cu putere, în lumina reflectoarelor.

Iată, pentru început un interviu pe care l-a acordat cu o amabilitate dezarmantă:

cc
Ion Șerban in atelier la Vulcana Bai. 2017, noiembrie . Pe șevalet, lucrarea : „Lumina de toamna”. Imagine din arhiva personală

 Vă rog să vă prezentați mai întâi cititorilor

 Mă numesc Ion Șerban și m-am născut la data de 1 septembrie, anul 1962, în Vulcana Băi, județul Dâmbovița.

Am terminat Colegiul C. Carabela ( fost Grigore Alexandrescu ), din Târgoviște.  Mai apoi, am urmat cursurile Școlii Populare de Artă „Octav Enigărescu”, clasa de pictură, cu profesorul Tiberiu Cercel.

c
Nud. După școala italiană, sec. XVl. Interpretare . 2014. Lucrare de Ion Șerban

Pentru ce ați ales pictura și nu muzica, din caruselul artelor ?

Pictura este pentru mine muzica formelor și a culorilor, tot așa cum muzica este pictura sunetelor! În esență, este un lucru similar.

Care sunt tehnicile preferate  de dumneavoastră ?

Tehnicile mele preferate sunt ulei pe pânză și desen în creion, apoi cărbunele…

d
O interpretare de Ion Șerban

Legat de dimensiuni acum, vă simțiți mai bine pe suprafețele mici, ori în lucrările de mari dimensiuni ?

Prefer dimensiunile medii sau mici !

Vă rog să ne vorbiți acum de dumneavoastră, dar în afara picturii. Se poate ?

Sigur, îmi plac armonia, eleganța, respectul, natura! Iubesc animalele, mai ales caii și pisicile.

d
O interpretare de Ion Șerban. Toate lucrările sunt ulei pe pânză.

Unde vă vedeți peste 10 ani?

Peste un deceniu mă văd într-o lume mai bună…

Sper să o apuc și eu…Acum vă mulțumesc mult pentru acest dialog, a fost scurt, da pe deplin lămuritor. Înainte de final, vă rog să adresați câteva cuvinte cititorilor agenției noastre de presă..

Cititorilor le mulțumesc ca există și că și-au pierdut o fărâmă de timp, pentru mine! Fericire tuturor oamenilor ! Pentru dumneavoastră ,domnule A. Bunescu, respect și considerație! Să auzim de bine!

Vă mulțumesc frumos pentru tot!

d
Pisicuța Cezărița . Am crezut la naștere ca este băiețel. Cezar. A fost fetiță . Nu am mai schimbat numele !
s
Pisicuța Sonia. Felinele sunt suflete care trăiesc bine printre tablouri.

 După ce a fost finalizat interviul, am dorit să aflu și mai mult despre acest artist special, așa că am îndrăznit să îl caut la telefon.

A răspuns cu mare amabilitate, de la locuința sa actuală din Hunedoara. Un trai liniștit în imperiul artelor, alături de minunata sa soție, doamna Simona Luminița.

Acolo, mai sunt încă două suflete. Cezărița și Sonia, două blănoase superbe, care nu miaună nici când vor mâncare. Se uită doar cu ochii galeși la locul unde se depozitează hrana pentru ele.

Opera sa este alcătuită din numeroase lucrări personale, dar și după adaptări ale marilor pictori, care au marcat cu lumină spectaculoasa istorie a artelor.

d

v

,,Adaptările sunt o provocare, nu sunt ușor de realizat,, mărturisește interlocutorul nostru.

b
Cele trei desene sunt după rusul lvan Kramskoy.

Drumurile mele de documentare care m-au purtat și în inegalabilul oraș Târgoviște, au făcut să mă opresc și la Școala Populară de Artă „Octav Enigărescu”. Prețios ghid a fost profesorul și pictorul Mihai Șerbănescu. Deși acest așezământ renumit de cultură, poartă numele unui om din lumea muzicii, Octav Enigărescu fiind unul dintre cei mai valoroși baritoni din țara noastră, ce a studiat la Conservatorul din București cu baritonul Aurel Costescu – Duca, aici s-au format numeroși artiști plastici de valoare.  Chiar am intrat în clasele conduse de domnul Șerbănescu. Prin urmare, am călcat și eu pe culoarele pe care a mers domnul Ion Șerban, strălucit absolvent al școlii, eroul acestor rânduri modeste. Ele se doresc un omagiu adus pictorului Ion Șerban și soției sale pentru tot ce fac în domeniul fascinant al aratelor vizuale. Să fie sănătoși, alături de toți cei dragi! Pe curând!

 

 

 

94 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 7 =