Caută
Close this search box.

Iohannis, la consultări cu partidele: PSD, soluţia Viorica Dăncilă, PMP – două propuneri de premier, PNL şi USR vor anticipate

Consultările de la Palatul Cotroceni au început la ora 12.00, prima întâlnire a preşedintelui Iohannis fiind cu coaliţia PSD-ALDE. De la ora 13.00, preşedintele a primit delegaţia PNL, iar de la ora 14.00, s-a întâlnit cu cea a USR.

La ora 14.30, Klaus Iohannis s-a întâlnit la Cotroceni cu delegaţia PMP, la ora 15.00 a urmat UDMR. Grupul minorităţilor naţionale încheie runda de consultări.

Delegația UDMR a ieșit de la consultări și acum au intrat reprezentanții celorlalte minorități. Kelemen Hunor, liderul UDMR, a declarat că nu i-a putut transmite președintelui un punct de vedere nici pro, nici contra Vioricăi Dăncilă, pentru că nu o cunoaște. În ceea ce privește anticipatele, liderul UDMR consideră că e „doar un vis”, greu de pus în practică, potrivit digi24.ro.

Traian Băsescu a condus delegaţia PMP. Acesta a declarat că i-a propus lui Klaus Iohannis pentru funcția de premier două variante. Prima este o altă variantă de europarlamentar, care „stăpânește foarte bine vreo patru limbi străine”: Siegfried Mureșan. Dacă nu va trece de Parlament Mureșan, PMP vine cu o a doua propunere: în anul Centenarului, Eugen Tomac ar putea reprezenta o variantă foarte bună.

Fostul președinte a apreciat că Parlamentul nu va risca să pice doi premieri propuși de președinte.

„E o miză importantă numirea unui premier non-PSD, ne-am exprimat susținerea pentru un astfel de guvern, cu condițiile: anularea legilor justiției, reforma electorală cu revenirea alegerilor pentru primari în două tururi, amendarea legislației fiscală din cauza instabilității uriașe și fără penali în funcții publice”, a spus Dan Barna, la ieşirea de la consultări.

Președintele USR a adăugat că „soluția decentă e cea anticipatelor”. „E dificil de a ajunge acolo, de aceea primul pas ar fi de numire a unui premier non-PSD, nominalizarea unui premier PSD deschide pariurile pentru când va fi următoarea criză”, a subliniat el.

„Președintele ne-a dat de înțeles că analizează toate opțiunile”, a mai spus el, adăugând că și USR și Klaus Iohannis au căzut de acord că ajungerea la anticipate este un proces dificil.

„Am prezentat poziția PNL, decisă în Biroul Executiv, pe care o voi repeta: PNL a luat decizia de a nu participa la nici o formulă de guvernare care cuprinde PSD, vom vota împotriva oricărei formule de guvernare care conține PSD.

Opțiunea este pentru provocarea de alegeri anticipate, deoarece considerăm că opțiunile populației de astăzi nu mai au nici o legătură cu opțiunile exprimate în decembrie 2016. PNL, în cazul în care i se va solicita, își poate asuma răspunderea de demarare a negocierilor pentru formare unui Guvern, care să nu conțină PSD. PNL nu fuge de răspunderea guvernării”, a spus Ludovic Orban.

Orban a precizat despre posibilitatea alegerilor anticipate că „președintele este în fața unei decizii destul de dificile”. „Este pus să aleagă între două rele. Din punctul nostru de vedere este cea mai bună soluție”, a adăugat liderul PNL.

În continuare, în urma unor întrebări ale jurnaliștilor, Ludovic Orban l-a atacat pe președintele PSD: „Pe mine nu mă cheamă Dragnea să dezvălui conținutul discuților cu președintele României sau cu altcineva.”

PSD-ALDE a terminat consultările cu șeful statului. Liviu Dragnea a făcut declarații ulterior și și-a exprimat speranța că președintele va accepta propunerea PSD – Viorica Dăncilă, pe care a descris-o ca fiind „neconflictuală”.

„I-am prezentat președintelui, explicându-i, de ce am făcut-o, un tabel cu semnăturile de susținere a parlamentarilor PSD-ALDE. Am făcut asta pentru că în ultimele zile au apărut tot felul de informații că am pierdut majoritatea, că sunt parlamentari care nu o vor susține. Nu există niciun fel de problemă în majoritatea parlamentară”, a spus președintele PSD, potrivit digi24.ro.

„Președintele a luat act de ce i-am spus noi, ne-a transmis că dorește să nu se prelungească această situație și să avem un guvern cât mai repede. Va lua o decizie, nu știm dacă astăzi sau mâine, și va analiza serios propunerea sau propunerile înainte de a lua o decizie. Noi sperăm să accepte propunerea noastră”, a adăugat Dragnea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri