Caută
Close this search box.

Iulian Stancu, salt spectaculos de la poezie la pictură

Domnul Iulian Stancu este autorul unui salt spectaculos de la poezie la pictură. Această mișcare făcută ca prin vis demonstrează, cu putere, că ne aflăm în fața unui om de mare talent, care indiferent unde își îndrepta cărarea luminoasă a vieții, el reușea să facă bine orice demers artistic.

Vă propun să urmăriți acum mărturia sa făcută în exclusivitate pentru cititorii agenției noastre:

c
Iulian Stancu, din tărâmul poeziilor, în lumea fantastică a armoniilor cromatice. Imagine din arhiva personală

,,Numele meu este Iulian Stancu, m-am născut la Slatina, dar locuiesc într-o comună apropiată, Slătioara, așezată pe malul Oltului, locul unde, probabil, mi-am găsit toate poveștile frumoase și de care sunt legat, la propriu și la figurat. Cred cu tărie, că lucrurile și locurile frumoase sunt în jurul tău, nu trebuie căutate departe”, începe Iulian Stancu.

Iată un start în viață, care sinceri să fim până la capăt, nu anunța nimic aparte. Dar îngerul său avea o misiune specială pentru interlocutorul nostru.

d
Lucrare de Iulian Stancu

,,Nu mi-am închipuit, în tinerețe, că o să cochetez cu pictura. Aveam ceva talent la desen, dar nu excelam. Am avut însă, tot timpul, o predispoziție la visare (asta mi-a rămas). Visul meu din adolescență a fost să scriu o carte de poezie, nicidecum să fac expoziție de pictură. Activam la cenaclurile locale, am publicat în ’89 chiar în revista ,, Luceafărul” , pe-atunci cea mai prestigioasă revistă literară, alături de ,, România Literară ”. Am fost un bun cititor, fascinat de lumea interioară a sufletului și psihicului uman. S-a întâmplat însă, să văd câteva picturi (într-o vizită, la Brașov), mi-au plăcut tare mult și am decis să încerc și eu. Era tot prin ’89! Păstrez și acum lucrările de la început. Am vândut prima mea pictură într-un talcioc din Serbia, pe o bucată din lemn de brad, prin anii ’90. Nu realizez nici acum, cum a fost trecerea de la poezie la pictură. Probabil, o revelație”.

c
Lucrare de Iulian Stancu

Lucrurile începe încet, încet să se lumineze. Se vede mai întâi omul sensibil, apoi cărările în lumea fascinantă a arte… Aflăm apoi care sunt preferințele sale în materia de artă vizuală:

,,Mi-au plăcut impresioniștii, în primul rând și în mod deosebit, îmi plac pictorii români, Grigorescu, Andreescu, Luchian, Tonița. Multă vreme i-am copiat, astăzi însă îmi place pictură modernistă, abstractă, pop-art, cu toate că nu e ușor să treci de la peisaje la artă abstractă ( pare simplu, dar nu-i chiar așa). Ca orice artist, nu te poți opri doar la un anumit motiv, tehnică sau stil, limitele nu sunt atrăgătoare , artiștii iubesc nemărginirea”.

s
Lucrare de Iulian Stancu

În continuare, el arată: ,,De preferat, lucrez pe suprafețele mai mici. Cea mai mare satisfacție este atunci când termin tabloul, el îmi ,,spune”, singur dacă am terminat sau mai am ceva de adăugat. Probabil, pe spații mai mari, simt cum se diluează inspirația. Asta nu înseamnă că n-am lucrat și pe suprafețe mari. Când faci sute de tablouri, timp de 30 de ani, asta înseamnă că stai bine cu răbdarea”.

d
Lucrare de Iulian Stancu

La urma urmei, dragi cititori, cine este omul acesta Iulian Stancu?

,,Cine sunt? Visător, la viața mea…cum zice un prieten. Realitatea mă cam dezamăgește, de aceea , când mă satur de ea, fug în visul meu colorat. Sunt idealist, colorez bucuria și frumusețea, nu am cunoscut suferința, pentru că nu i-am deschis poarta. Am văzut mulți tineri foarte talentați, dar desenele lor reprezintă multă suferință, disperare, furie. Sunt foarte încărcate negativ, deși se observă tehnica măiastră.

În viață, poți avea multe pasiuni, dar dacă una te urmărește trei sferturi din drum, înseamnă că acela ți-e destinul”.

d
Lucrare de Iulian Stancu

La final, oaspetele nostru trage o concluzie pertinentă: ,,Cred că arta, ca orice spectacol, se face pentru public! Închipuiți-vă o piesă de teatru fără public, un concert fără public sau chiar un vernisaj, doar cu pictorul și curatorul!?  Cred că nu are nici un farmec! Artistul plastic trăiește și el din aprecierile (sincere) ale privitorilor. Încurajările și susținerea se acordă numai dacă le-ai plăcut. A impresiona în viață nu e o carte de vizită, dar în pictură cred că e permis”.

d
Imagine din arhiva personală

Acesta este omul, acestea sunt lucrările sale. Ne bucurăm să putem recunoaște că am avut șansa de a cunoaște, la debutul anului 2018 un personaj special, un cap de familie care alături de soția si fata sa visează poate uneori, ca în adolescență, la volumul de …poezie.

Cred că după atâtea exerciții de pictură, dacă se pune în fața foii albe, reușește să îl dea gata în câteva nopți cu stele. Sigur și cu îngerul său ocrotitor alături. Mult succes!

d
Lucrare de Iulian Stancu. În acest loc vreau să fug de agitația sterilă a Bucureștiului. (Cuvintele aparțin gazetarului care a realizat interviul)

CV

Absolvent al Școlii Populare de Artă – Slatina (pictură), promoția 2000 (prof. Nicolae Truță, Gheorghe Diaconu).

Expoziție de grup -28 feb 1998- Slatina

Expoziție personală – 15 iunie 2014 – Slatina

Expoziție personală-15 ianuarie 2015-Drăgășani

Expoziție de grup-9 februarie 2016

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri