Caută
Close this search box.

„Janka”, un spectacol despre tragediile din lagărele de concentrare

Sânbătă seara, de la ora 19.00, Teatrul Evreiesc de Stat  va prezenta spectacolul „Janka”, de Oscar Speace, un spectacol despre tragediile care au avut loc în lagărele de concentrare.

Foto: TES

„Această piesă este o mărturisire, un document de viaţă tulburător, un act de respect faţă de drama acestor oameni, un act de reconstituire foarte important, un strigăt venit din altă lume către cei care au rămas şi către memoria noastră care se şterge”, declară actrița Maia Morgenstern.

27 ianuarie 1945 este data la care lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de Armata Roşie. În 2005, o hotărâre a ONU a decis ca pe 27 ianuarie să se stabiliească Ziua Internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului, pentru ca lumea întreagă să-şi amintescă de genocidul care s-a desfăşurat sub regimul nazist în cel de-Al Doilea Război Mondial şi care a avut ca rezultat moartea a aproximativ şase milioane de evrei, 200 000 de romi, 250 000 de persoane cu dizabilităţi şi 9000 de persoane aparţinând minorităţilor sexuale.

În 1933, numărul evreilor din Europa se ridica la peste nouă milioane

Cei mai mulţi dintre aceştia trăiau în ţările care au fost ocupate sau care au intrat sub influenţa Germaniei naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, astfel că până în 1945 naziştii şi colaboratorii lor au ucis cam două treimi dintre evrei ca parte a Soluţiei Finale elaborată de Germania, de eliminare fizică a evreilor europeni.

Între 1941 şi 1944, autorităţile naziste au deportat milioane de evrei atât din Germania, cât şi din teritoriile ocupate şi din alte ţări ale Axei în ghetouri şi lagăre de exterminare, unde au fost ucişi în locuri special amenajate (camerele de gazare).

Spre finalul războiului, gărzile SS au început să îi mute pe deţinuţi cu trenul sau pe jos, în marşuri obligatorii, numite “marşurile morţii”, în încercarea de a împiedica forţele Aliaţilor să îi elibereze. Pe măsură ce aceştia înaintau prin Europa, au reuşit să elibereze o serie de lagăre şi prizonieri pe care îi întâlneau pe drum în aceste marşuri forţate.

După 1948, aproape 700 000 de supravieţuitori au emigrat în Israel, iar alţii în SUA. Crimele comise în timpul Holocaustului au decimat majoritatea comunităţilor evreieşti din Europa şi au eliminat în întregime sute de comunităţi din Europa de Est.
Ziua Internaţională a Holocaustului este comemorată şi în România, aducându-se omagii tuturor victimelor acestei uriaşe tragedii a secolului al XX-lea şi onorându-i pe supravieţuitori. Amintirea victimelor Holocaustului trebuie apărată, iar educaţia tinerelor generaţii trebuie îndreptată spre toleranţă şi non-discriminare, pentru ca astfel de evenimente inumane să nu mai aibă loc niciodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri