Caută
Close this search box.

Kim Jong-un vrea să trimită o echipă sportivă, în februarie, la Jocurile Olimpice din Coreea de Sud

Coreea de Sud propune Phenianului discuţii la nivel înalt pe tema Jocurilor Olimpice, după ce Kim Jong-un a anunţat, în mesajul de Anul Nou, că cele două state ar trebui „să se întâlnească urgent”.

Kim Jong-un. Foto: itv.com

Coreea de Sud doreşte să poarte discuţii la nivel înalt cu regimul de la Phenian, în 9 ianuarie, despre o eventuală participare a Coreei de Nord la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018.

Propunerea vine după ce Kim Jong-un a declarat că intenţionează să trimită o echipă la Pyeongchang, în Coreea de Sud, pentru Jocurile Olimpice care vor avea loc în luna februarie, transmite BBC, preluat de Mediafax.

Kim Jong-un a declarat că cele două state ar trebui „să se întâlnească urgent pentru a discuta despre această posibilitate”.

Preşedintele Coreei de Sud a precizat că vede oferta ca pe o şansă de a îmbunătăţi relaţia tensionată cu regimul de la Phenian.

Ministrul sud-coreean pentru Reunificare, Cho Myoung-gyon, a propus marţi că reprezentanţii să se poată întâlni la Panmunjom, aşa-numitul „sat de armistiţiu”.

Panmunjom, aflat în zona demilitarizată de la graniţă, atent supravegheată, este locul în care cele două Corei au avut de-a lungul timpului discuţii istorice.

„Sperăm că Sudul şi Nordul vor putea să poarte discuţii faţă în faţă despre participarea delegaţiei nord-coreene la Jocurile din Pyeongchang, precum şi despre alte probleme de interes comun pentru îmbunătăţirea relaţiilor inter-coreene”, a declarat  oficialul.

Nu se ştie încă cine va participa la discuţiile propuse la 9 ianuarie. Deocamdată, Coreea de Nord nu a dat un răspuns.

Ultimele discuţii la nivel înalt între cele două părţi au avut loc în decembrie 2015 în zona industrială comună Kaesong, iar agenda întâlnirii nu a fost făcută publică.

În ultimii doi ani, Coreea de Nord a avansat rapid programul său nuclear, în ciuda majorării sancţiunilor internaţionale.

La finalul lunii noiembrie, oficialii din Coreea de Sud au atras atenţia că Regimul de la Phenian ar putea da o „lovitură fatală” Jocurilor Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud în cazul în care efectuează un test balistic ori nuclear înainte de eveniment.

„Dacă (Coreea de) Nord lansează o nouă provocare într-un moment în care Jocurile Olimpice sunt iminente, ar putea da o lovitură fatală Jocurilor Olimpice”, a declarat anterior Cho Myoung-Gyon, ministrul pentru Reunificare de la Seul.

„Prin urmare, este important să organizăm Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang într-o atmosferă de stabilitate”, a adăugat oficialul sud-coreean.

Jocurile Olimpice de Iarnă se vor desfăşura în perioada 9-25 februarie 2018 la Pyeongchang, un oraş montan aflat la 80 de kilometri sud de frontiera militarizată dintre cele două Corei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri