Premierul Mihai Tudose a declarat miercuri că a solicitat şefului Poliţiei Române, Bogdan Despescu, un raport amplu legat de situaţia poliţistului acuzat de pedofilie pe care îl va face public, iar dacă nu îl primeşte „vom discuta cu viitorul şef al Poliţiei”.
„Am solicitat de luni un raport oficial, dacă e să judecăm ca nişte oameni normali, eu cred ca dacă eram ministru de Interne îi dădeam pe toţi afară, era de înţeles că sub imperiul furiei.(….) Dacă ai trecut de momentul ăla începi să devii raţional. Am cerut doamnei ministru de luni un raport oficial, a venit azi domnul Despescu, iar lucrurile sunt complicate. I-am cerut lui Despescu sa vină cu două tipuri de rezultate: responsabilii, care să fie deferiţi justiţiei, de la colegii de tură, care două zile au stat cu poza în buzunar şi nu au fost în stare să îşi cunoască colegul şi până la şefii ierarhici care trebuiau să ştie că respectivul a mai fost anchetat. Ăştia trebuiau primii daţi afară, nu am zis că nu îl dau afară (n.r.: pe şeful Poliţiei Române Bogdan Despescu), dar să vedem cu ce vine, că cineva trebuia să pună în practică raportul. Alte măsuri-cum facem să redăm încrederea în poliţie, nu sunt toţi sfinţi, dar nu toată poliţia trebuie blamată”, a declarat premierul Mihai Tudose, la Antena 3, potrivit Mediafax.
Acesta a contestat şi intenţia ministrului de demitere a şefului de la Serviciul Omoruri.
„Demiterea şefului de la Omoruri, care nu are AN-uri (n.r.: dosare cu autori necunoscuţi) mi se pare exagerată. De ce nu a plecat consilierul ministrului care a fost coleg de tură şapte ani cu făptuitorul?”, a mai spus Tudose.
Şeful Executivului a afirmat că va face public raportul pe care îl va primi, iar dacă acesta nu va fi finalizat în termenul dat, de şapte zile, va discuta cu viitorul şef al Poliţiei.
Mihai Tudose a avut miercuri o întâlnire cu şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, după ce ministrul Carmen Dan a cerut premierului demiterea lui Despescu din cauza lipsei de comunicare şi a modului în care a gestionat cazul poliţistului pedofil.
Premierul Mihai Tudose: Şi pedeapsa cu moartea pentru anumite infracţiuni este puţin
Premierul Mihai Tudose a mai declarat, miercuri seara, că pentru anumite infracţiuni ”şi pedeapsa cu moartea este puţin”, deşi ştie că injecţiile letale nu corespund politicii mondiale.
”O să fiu mai non-european (…) şi probabil că o să mă coste foarte mult ce o să vă spun acum, dar îmi asum. Eu cred că şi pedeapsa cu moartea pentru anumite infracţiuni este puţin. Pentru cine nenoroceşte un copil, pentru cine ia o viaţă, că îi vezi zâmbind…. Şi mai e ceva, tragedia mare este când îl vezi că e recidivist, că a mai comis-o o dată şi l-au prins, şi l-au trimis la puşcărie şi după trei ani a făcut-o iar. Este inacceptabil aşa ceva, inacceptabil. Hai măcar să stabilim că pentru lucruri de genul ăsta, închisoarea pe viaţă e partea cea mai dulce. Şi-aici, iertaţi-mă, dar nu înţeleg de ce trebuie să plătim noi contribuabilii, dar repet ştiu că o să mă coste foarte mult chestia asta”, a declarat la Antena 3 Mihai Tudose.
Premierul a mai spus că ştie că injecţiile letale nu corespund politicii mondiale.
”Dar nici să închidem ochii la nişte monştri, să fim umani. Păi el nu e om în primul rând. Nu poate să fie om unul care face aşa ceva. Bătrâni călcaţi în picioare şi omorâţi, pentru zece lei din pensie, copii abuzaţi în lift. Dumnezeule mare, că la fundul altuia, iertaţi-mă, e simplu, Domnule, stai un pic, dar ia pune-te tu în cazul în care cineva din familia ta păţeşte aşa ceva, păi nu te uiţi după topor şi te uiţi să-l găseşti tu înaintea (…) Hai să fim umani cu cei care sunt oameni”, a mai spus Mihai Tudose.