PSD a convocat şedinţa Comitetului Executiv Naţional pentru luni, la sediul central al partidului, pentru a tranşa situaţia din partid ca urmare a disputei dintre premierul Mihai Tudose şi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Şedinţa este convocată la solicitarea mai multor lideri cu greutate, între care Gabriela Firea, Rovana Plumb, Ecaterina Andronescu sau Claudiu Manda, care au susţinut că situaţia din partid trebuie rezolvată de urgenţă.

După informaţiile privind convocarea CExN, mulţi dintre miniştri au reacţionat prin mesaje pe Facebook. Felix Stroe spune că „ar fi bine” ca în şedinţa Comitetului Executiv să aibă loc o discuţie serioasă despre cum poate fi democratizată puterea de decizie în partid şi că premierul are responsabilitatea actului de guvernare, dar trebuie să aibă şi decizia, în timp ce Mircea Dobre afirmă că premierul trebuie să fie în orice situaţie şeful Guvernului, iar Marius Nica susţine că responsabilitatea actului de guvernare aparţine prim-ministrului şi echipei sale şi că orice decizie guvernamentală trebuie luată în interiorul Guvernului. La rândul său, liderul PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, le-a transmis colegilor săi de partid că o nouă schimbare de guvern ar fi sinucidere politică, pentru că o demisie a premierului sau o nouă moţiune de cenzură împotriva propriului cabinet ar duce partidul din nou la mâna preşedintelui Klaus Iohannis şi la un vot în Parlament, ambele situaţii incerte. Scenariul reeditării unui nou episod „Sorin Grindeanu” este exclus din capul locului, în contextul în care chiar premierul Mihai Tudose a anunțat că își va da demisia, dacă partidul se va opune prin vot majoritar restructurării din temelii a cabinetului.

Pe de altă parte, dacă Liviu Dragnea a întâmpinat probleme considerabile când l-a mazilit pe Sorin Grindeanu în Parlamentul României, prin moțiune de cenzură, acum i-ar fi de-a dreptul imposibil să repete figura, dacă prim-ministrul s-ar răzgândi și ar alege să joace după acelaşi scenariu, fiindcă Mihai Tudose se poate baza pe sprijinul a numeroși parlamentari şi lideri cu greutate din partid, fapt demonstrat în ultima vreme. În plus, nimeni nu-şi poate permite luxul de a pierde guvernarea. O nouă criză guvernamentală, în contextul în care oricum se anunţă un protest #rezist de amploare pentru 20 ianuarie, iar tensiunile în rândul populaţiei înregistrează un trend ascendent, ar înseamna un risc greu de asumat. Aşadar, singura miză reală rămâne restructurarea (sau remanierea!) guvernamentală şi modul în care se vor negocia portofoliile ministeriale. Restul e cancan!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 3 =