Caută
Close this search box.

Seul: Reuniunea familiilor separate de război, o temă cu Phenianul la întâlnirea de marți

Milioane de persoane au fost separate în timpul războiului din Coreea, care a dus la divizarea peninsulei. Majoritatea membrilor acestor familii au murit fără să mai poată să-şi revadă sau măcar să-şi contacteze rudele, deoarece orice formă de comunicare transfrontalieră între civili a fost interzisă.

Foto: america.aljazeera.com

Seulul va profita de întâlnirea excepţională, marţi, cu Coreea de Nord, pentru a ridica problema unei reluări a reuniunii familiilor separate de război (1950-1953), a anunţat luni şeful delegaţiei sud-coreene, citat de AFP și preluată de Agerpres.

Cei doi vecini au convenit săptămâna trecută să discute marţi, la Panmunjom, sat frontalier unde a fost semnat armistiţiul războiului din Coreea. Aceasta va fi prima întâlnire între Nord şi Sud din decembrie 2015.

Discuţiile ar urma să abordeze participarea Phenianului la Jocurile Olimpice de Iarnă, care încep în februarie la Pyeongchang, în Coreea de Sud, dar cele două delegaţii ar urma să profite de prilej pentru a pune pe masă şi alte subiecte.

„Ne pregătim pentru discuţii pe problema familiilor separate şi a mijloacelor de calmare a tensiunilor militare”, le-a declarat jurnaliştilor ministrul sud-coreean al Unificării, Cho Myoung-Gyon, potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap.

Programul de întâlniri ale familiilor a început cu adevărat după un summit istoric între Coreea de Nord şi Coreea de Sud în 2000. La origine, exista o reuniune pe an, dar tensiunile care apar regulat în peninsulă au afectat acest ritm.

Reluarea dialogului va avea loc după doi ani de degradare a climatului în peninsulă, perioadă în care Phenianul a efectuat trei teste nucleare şi şi-a sporit numărul încercărilor de lansare a rachetelor balistice.

Astăzi, regimul nord-coreean afirmă că şi-a atins obiectivul militar, de a fi în măsură să ameninţe cu lovituri nucleare întreg teritoriul continental american.

Liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, s-a servit luni de mesajul său de Noul An pentru a întinde o mână Seulului, care a răspuns propunând organizarea pe 9 ianuarie de discuţii la înalt nivel la Panmunjom.

Între timp, cele două state coreene şi-au repus în funcţiune, miercuri, legătura lor telefonică, tăiată din 2016.

Pe de altă parte, Washingtonul şi Seulul au convenit să-şi amâne manevrele militare prevăzute în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă, un semn de calm dat regimului nord-coreean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri