Caută
Close this search box.

Sistemul sanitar românesc înghite 8 miliarde de euro pe an, dar nu avem medici și medicamente. Unde sunt banii?

Scandalul privind medicii de familie și lipsa banilor din sistemul sanitar scoate la lumină o problemă pe care nimeni nu vrea să o ia la puricat: bugetul sistemului de sănătate din România, care înghite anual între 7 și 8 miliarde de euro! În acest context, serviciile medicale sunt execrabile – se moare efectiv în spitale sau imediat după spitalizare -, iar bolnavii nu au acces la medicamente. Unde se duc banii?

Ultimul scandal dintre medicii de familie și Guvern a izbuncit anul acesta pe motiv că medii au cerut 10% din bugetul pe Sănătate, iar Ministerul a refuzat. Cât de sărac este bugetul Ministerului Sănătății și sistemul sanitar în ansamblu?

Vă amintiți de cazul lui Marian Burcea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), cu rang de secretar de stat, care a fost reținut anul trecut de DNA pentru constituirea unui grup infracțional organizat și folosirea influenței în exercițiul funcției de conducere în scopul obținerii de foloase necuvenite? Reamintim că alte 13 persoane au fost reținute în acest dosar. Se vehiculau nereguli în valoare de 3 milioane de euro. Ce fel de sumă este acesta în cadrul bugetului de sănătate publică?

Un raport Eurostat apărut cu șase luni în urmă arăta că în România se cheltuiesc 340 de euro de persoană pentru serviciile medicale, anual. Dacă înmulțim 340 de euro cu 19 milioane de oameni, câți mai suntem în țară, ne rezultă 6,46 miliarde de euro total cheltuieli de sănătate. Aici ceva nu este în regulă, deoarece bugetul CNAS pe anul 2017  a fost de 29.239,1  miliarde de lei, adică 6,5 miliarde euro. Separat, bugetul Ministerului Sănătății a fost de 1,75 miliarde euro. Deci, în total sistemul de sănătate a primit anul trecut 8,25 miliarde euro. Datele sunt oficiale.

Principalele cheltuieli au fost: pe medicamente, cam 1,6 miliarde de euro; pe spitale, cam 2,35 miliarde euro; pe ”transferuri între unități ale adminsitrațiie publice”: 0, 816 miliarde euro; ”cheltuieli pentru asigurări sociale de sănătate”: 0,4 miliarde euro.

Menționăm că doar bugetul CNAS este cu 4 miliarde de lei mai mare în 2017 decât în anul precedent. În aceste condiții sistemul sanitar românesc duce lipsă de personal medical, de medicamente și, iată, îi lipsesc acum și fondurile. Unde sunt banii – 8,25 miliarde de euro?

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri