Caută
Close this search box.

Spectacolul „Treptele Unirii” lansează „Anul CENTENAR” în Belgia și Olanda

s

Figura domnitorului Alexandru Ioan Cuza revine în actualitate în numeroase evenimente de pe parcursul anului 2018, când este marcat centenarul Marii Uniri de la 1918.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza

Multe dintre ele sunt organizate peste graniță, iar astăzi vă oferim noutăți din Belgia


Institutul Cultural Român Bruxelles, în colaborare cu Ambasadele României în Regatul Belgiei și în Regatul Țărilor de Jos, sărbătoresc Ziua culturii naționale (15 ianuarie) și Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie, prin spectacolul de poezie românească clasică și contemporană, „Treptele Unirii”, în interpretarea actorului Emil Boroghină.

 

Evenimentele marchează lansarea oficială a anului Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, și a seriei de  manifestări culturale și de diplomație publică dedicate acestei sărbători, pe care Institutul Cultural Român Bruxelles le va organiza în spațiul BeNeLux., în 2018.

 

În data de 18 ianuarie, spectacolul „Treptele Uniri” va avea loc la reședința ambasadorului României în Regatul Belgiei  și va continua cu  recitalul actorului Emil Boroghină la Haga, în 19 ianuarie, în colaborare cu  Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos.

 

Treptele Unirii readuce în conștiința colectivă creațiile a peste 30 de poeți și alătură voci lirice clasice și contemporane, poezia populară și momentele semnificative ale istorie naționale, într-un imn al eroilor și al respectului față de valorile culturii române nealterate.

 

Co-produs de Teatrul Nottara din București și Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova, spectacolul Treptele Unirii ne dezvăluie ființa călătoare a actorului Emil Boroghină, prin teatrul de poezie și prin istoria literaturii române. Actor și autor deplin, cunoscător a mii de versuri din poezia lumii, Emil Boroghină confruntă în acest recital sentimente puternice precum unitatea, libertatea și înfrățirea. Într-un demers onest și sensibil, ghidează publicul spre reculegere și introspecție asupra patriotismului fățarnic, împrumutând pe rând vocile melancolice, romantice, senine sau severe ale lui Mihai Eminescu, Alexandri, Macedonski, George Coșbuc, Tudor Arghezi, Octavian Goga, Vasile Voiculescu, într-o călătorie prin poezia românească, în căutarea speranței de noblețe și omenie.

 

„Trebuie să mărturisesc că atunci când am gândit la realizarea celor două spectacole din cadrul Proiectului „Glasurile patriei-glasurile istoriei, glasurile poeziei”, dedicat sărbătoririi Centenarului făuririi Marii Uniri și desăvârșirii Statului Național Unitar Român, Proiect pe care și l-au asumat Teatrul Nottara din București și Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, am avut în vedere și posibilitatea prezentării, cu sprijinul Institutului Cultural Român, a recitalului „Treptele Unirii” și recitalului „Sunt suflet în sufletul neamului meu-Limba română este patria mea”, în fața românilor aflați de mai lung sa de mai scurt timp peste hotare.

M-a bucurat și mă bucură enorm faptul că „Treptele Unirii” își începe traseul internațional pe care mi l-am dorit într-un mod atât de plăcut și neașteptat, fiind programat pe parcursul a câteva zile în trei dintre cele mai mari orașe europene, Paris, Bruxelles și Haga.

Pentru orice actor este un motiv de reală satisfacție să poată să-și prezinte spectacolele în locuri atât de importante și de aceea sunt dator să mulțumesc cu recunoștință Institutului Cultural Român Bruxelles și Institutului Cultural Român Paris, dar și Ambasadelor României în Belgia, Franța și Olanda, pentru această posibilitate extrem de onorantă.” – declară actorul Emil Boroghină.

 

Evenimentele omagiază Ziua Culturii Naționale, celebrată în România și în Republica Moldova în 15 ianuarie, ziua nașterii poetului național Mihai Eminescu și Unirea Principatelor Române înfăptuită la 24 ianuarie 1859, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

 

Proiectul se încadrează în seria evenimentelor culturale organizate de Institutul Cultural Roman, prin Reprezentanțele sale din străinătate, în cinstea „Anul CENTENAR”, și face parte din primul turneu european al spectacolului Treptele Unirii, care include reprezentații la Paris, Bruxelles, Haga și Viena în perioada 17-30 ianuarie 2018.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri