Caută
Close this search box.

SUA extinde sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând persoane și entități pe lista neagră

Sancţiunile la adresa Rusiei, extinse vineri de SUA, sunt în legătură cu situaţia din estul Ucrainei şi anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova (martie 2014), vizând o nouă serie de responsabili ruşi şi ”miniştri” separatişti, relatează AFP şi Reuters.

Aceste sancţiuni financiare vizează 21 de persoane, între care un ministru adjunct al energiei, şi nouă entităţi, a anunţat Trezoreria SUA.

Printre oficialii incluşi pe lista lărgită cu sancţiuni figurează ministrul adjunct al energiei din Rusia, Andrei Cerezov, şi un şef de departament din cadrul aceluiaşi minister. Ei au făcut deja obiectul unor sancţiuni pentru deturnarea a patru turbine fabricate de Siemens către Crimeea pentru a furniza energie electrică în teritoriul anexat de Rusia. Includerea companiei ruse Power Machines, care colaborează cu Siemens, pe această listă cu sancţiuni se pare că are legătură tot cu problema celor patru turbine.

Serghei Topor-Gilka, director general al Technopromexport, o filială a conglomeratului de stat rus Rostec şi cumpărător de turbine, este de asemenea vizat de măsurile SUA, arată Agerpres.

Transferul turbinelor în Crimeea vara trecută a fost contrar contractului de vânzare, explică Trezoreria SUA, apreciind că acestea riscă ”să contribuie la anexarea Crimeii de către Rusia prin furnizarea unei surse independente de energie în Crimeea şi Sevastopol”.

Dintre entităţile sancţionate, Reuters mai menţionează multiple subsidiare ale producătorului de petrol Surgutneftegaz.

Potrivit TASS, Statele Unite au adăugat pe lista cu sancţiuni 12 organizaţii care, potrivit Washingtonului, au legătură cu Surgutneftegaz, companie vizată de sancţiunile SUA şi UE din 2014.

”Guvernul american este hotărât să prezerve suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi îi vizează pe cei care încearcă să submineze acordurile de la Minsk, semnate la începutul anului 2015 pentru rezolvarea conflictului izbucnit în primăvara lui 2014 şi care continuă”, subliniază secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, într-un comunicat.

”Cei care furnizează bunuri, servicii sau susţin material persoane şi entităţi sancţionate de SUA pentru activităţile lor în Ucraina se expun la rândul lor sancţiunilor americane”, avertizează şeful Trezoreriei.

Dar noile măsuri se referă în primul rând la 11 responsabili separatişti: ”miniştri” în republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk (estul Ucrainei), precum şi la ”guvernatorul” oraşului-port Sevastopol din Crimeea, toţi acuzaţi de acţiuni provocatoare sau de exercitarea unor funcţii guvernamentale în teritoriul ucrainean fără autorizaţia Kievului.

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a avertizat la 18 ianuarie că Rusia va răspunde posibilei extinderi a sancţiunilor de către partea americană la sfârşitul lunii ianuarie, fără să ofere detalii, potrivit Vzgliad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri