Palatul Victoria a găzduit luni, 22 ianuarie 2018, cea de-a doua reuniune a Trio-ului de Președinții ale Consiliului Uniunii Europene România – Finlanda – Croația, care a marcat demararea oficială a dialogului sectorial între cele trei state membre în vederea elaborării programului comun de lucru.

Întâlnirea a continuat demersurile începute la Bruxelles, cu ocazia reuniunii la nivel de miniștri care a avut loc la 25 septembrie 2017, la inițiativa Ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Partenerii au fost reprezentați la discuții de Kare Yrjö Halonen, secretar de stat pentru Afaceri Europene la Cabinetul Prim-Ministrului Finlandei și de Andreja Metelko-Zgombić, secretar de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Europene al Croației, în prezența lui Gábor Ivan, director al Direcției Politică Generală din cadrul Secretariatului General al Consiliului.

Cele trei delegații au convenit metodologia de lucru în vederea definitivării calendarului Trio-ului, demarând totodată discuțiile privind temele care ar putea fi incluse în programul comun. A fost reafirmată totodată necesitatea relansării proiectului european și dorința de a aduce o contribuție de substanță la dezbaterea europeană pe această temă.

Soluţii incluzive şi durabile, în beneficiul tuturor statelor membre

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat importanţa dialogului permanent cu cele două state membre şi partenere în vederea asumării unor Preşedinţii de succes, menţionând în context o serie de subiecte de interes european care vor influența agenda de priorități, precum finalizarea procesului de negociere privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și negocierile vizând Cadrul Financiar Multianual post-2020 sau viitoarele alegeri europene din anul 2019. „Prioritatea României este să dea dovadă de profesionalism în exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, dar și să profite de acest moment pentru a-și îmbunătăți imaginea și consolida poziția în plan european. Purtăm un dialog continuu cu Finlanda şi Croaţia pe tema programului viitorului Trio şi ne vom concentra pe asigurarea implementării unor soluţii incluzive şi durabile, de care să beneficieze toate statele membre“, a declarat Victor Negrescu.

La rândul lor, Kare Yrjö Halonen și Andreja Metelko-Zgombić au apreciat pozitiv România pentru stadiul avansat în care se află cu pregătirile pentru asumarea mandatului, începând cu 1 ianuarie 2019.

„Dorim să îi asigurăm pe toți cetățenii că statul român este pregătit să gestioneze Președinția Consiliului Uniunii Europene printr-o abordare coerentă, predictibilă și proactivă. Prezența prim-ministrului interimar Mihai-Viorel Fifor la reuniunea Trio-ului a fost exemplul clar că importanța acestui moment este bine înțeleasă de toți actorii instituționali și politici, iar expertiza în domeniul afacerilor europene a premierului desemnat Viorica Dăncilă va ajuta la consolidarea efortului național în vederea pregătirii și derulării acestui mandat“, a subliniat Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

O Preşedinţie asumată prin rotaţie

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

Statele membre care dețin Președinția Consiliului Uniunii Europene lucrează în grupuri de câte trei, denumite „Trio-uri“. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona, în anul 2009. Trio-ul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru cele șase luni de mandat. Trio-ul de Președinții România – Finlanda – Croația prezintă, faţă de alte Trio-uri, specificul de a se întinde pe perioada a două cicluri legislative, urmând a colabora pentru stabilirea obiectivelor pe termen lung și pregătirea unei agende comune pentru intervalul 1 ianuarie 2019 – 30 iunie 2020.

145 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 2 =