Caută
Close this search box.

Trump a dizolvat comisia înființată pentru anchetarea fraudelor electorale

Donald Trump a dizolvat miercuri o comisie a cărei înfiinţare a solicitat-o pentru anchetarea presupuselor fraude electorale de la ultimele alegeri prezidenţiale americane, relatează AFP.

Foto: businessinsider.com

Iniţiativa preşedintelui american a declanşat un val de opoziţie din partea a numeroase state care au refuzat să furnizeze informaţiile cerute de comisie pentru a întreprinde verificările dorite.

În pofida desfiinţării acestei comisii, liderul administraţiei de la Washington pare convins în continuare, spre deosebire de majoritatea experţilor, că între trei şi cinci milioane de persoane au introdus ilegal în urmă un buletin de vot la alegerile din noiembrie 2016, potrivit Agerpres.

El a câştigat prezidenţialele după ce a primit votul majorităţii marilor electori, dar Hillary Clinton a obţinut mai multe voturi populare – cu circa trei milioane de voturi mai mult -, ceea ce ar putea explica dorinţa lui Donald Trump din primul an al mandatului de a aduce la lumină o ipotetică fraudă în defavoarea sa.

„În pofida dovezilor substanţiale de fraudă electorală, mai multe state refuză să furnizeze Presidential Advisory Commission on Election Integrity informaţiile elementare” pe care le cere, a deplâns preşedintele Trump într-un comunicat.

„În loc să mă lansez într-o bătălie juridică fără sfârşit pe banii contribuabililor, am semnat astăzi (miercuri) un decret pentru a dizolva comisia şi am solicitat Ministerului Securităţii Interne să se sesizeze în această chestiune pentru a stabili calea de urmat”.

Numeroase state au respins cererile acestei comisii privind „integritatea electorală” explicând printre altele că datele solicitate pot fi folosite pentru a priva unele persoane de dreptul lor de vot. Informaţiile cerute mergeau de la numărul de asigurat social la istoricul voturilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri