Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a avut, la Bruxelles, întrevederi cu Jeppe Tranholm-Mikkelsen, secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, cu Alexander Italianer, secretarul general al Comisiei Europene, și cu comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu. Discuțiile s-au axat pe evoluția procesului de pregătire privind preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, ministrul delegat pentru Afaceri Europene prezentând eforturile depuse în ultima perioadă de Guvernul României pentru preluarea mandatului, începând cu 1 ianuarie 2019.

„În ultimele luni, organizarea acestui moment important pentru viitorul parcurs al țării noastre în Uniunea Europeană a înregistrat evoluții semnificative pe toate palierele sale. Am realizat o primă formă a agendei de acțiuni pe care le vom organiza pe durata celor șase luni, în toată țara, și am finalizat deja trei runde de consultare internă privind identificarea tematicilor de interes ale mandatului, la nivelul ministerelor și instituțiilor publice, dar și al reprezentanților României din Comitetul Economic și Social European, Comitetul European al Regiunilor și Parlamentul European. De asemenea, am început o amplă campanie de evenimente publice dedicate promovării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și am încheiat cu succes programul-pilot de formare a funcționarilor din administrația publică centrală. Vom implica toate resursele disponibile în sistemul public, academic și asociativ, iar angajamentul întregului Guvern de continuare într-un ritm accelerat a procesului de pregătire a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene este unul ferm“, a declarat Victor Negrescu la finalul întâlnirii cu Jeppe Tranholm-Mikkelsen. De asemenea, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la modalitățile de coordonare în vederea elaborării programului operațional al Trio-ul de Președinții care mai include Finlanda și Croația.

„România este pe deplin angajată în pregătirea exercitării Trio-ului de Președinții pe care-l împărțim cu Finlanda și Croația și ne bazăm pe sprijinul Secretariatului General al Consiliului în acest proces. Suntem conștienți de rolul pe care îl va avea Președinția României la Consiliul Uniunii Europene atât în privința tranziției dintre Trio-ul actual și cel din care vom face parte, cât și asupra trecerii către următorul ciclu legislativ“, a subliniat Victor Negrescu. În cadrul întrevederii cu Alexander Italianer, secretarul general al Comisiei Europene, ministrul delegat a subliniat importanța unei ample cooperări cu Comisia Europeană, în demersurile de pregătire a preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, arătând că România rămâne angajată, de o manieră proactivă, în cooperarea la nivelul Uniunii Europene, în vederea consolidării pe mai departe a proiectului european. Discuțiile purtate cu comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu, s-au axat pe tema agendei Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, ministrul delegat evocând liniile de abordare a Președinției sub aspectul obiectivului de a asigura un mandat eficient.

„România își propune să fie un mediator imparțial în exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, urmărind avansarea agendei europene prin acomodarea pozițiilor unui număr cât mai mare de state membre. Pe baza necesității de a axa politicile pe nevoile cetățenilor, programul de lucru al Președinției României se va concentra pe asigurarea implementării unor soluții incluzive și durabile, de care să beneficieze toate statele membre, pe menținerea unei Europe unite și puternice, precum și pe consolidarea rolului global al Uniunii Europene“, a menționat Victor Negrescu.

178 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here