Caută
Close this search box.

Una din cele mai mari fabrici de zahăr din România se închide

Una dintre cele mai cunoscute fabrici de zahăr din ţară, de la Oradea, se închide. Compania germană care o deţine susţine că nu a reuşit să o facă profitabilă.

FOTO: ziarulromanesc.de

Închiderea fabricii de zahăr de la Oradea aduce probleme nu doar pentru cei peste 200 de angajaţi, ci şi pentru familiile a 93 de fermieri din Bihor, Arad, Satu Mare şi Timiş care aveau contract cu firma. Cultivatorii de sfeclă au vrut să se asocieze şi să cumpere ei fabrica, dar negocierile au eşuat.

Fermierii trebuie să se reorienteze după ce au cheltuit zeci de mii de euro pentru cultura de sfeclă.

„Suntem unele unităţi care am cumpărat utilaje proprii necesare pentru cultura sfeclei de zahăr și care nu se mai pot folosi la altă cultură”, mai spune preşedintele Asociaţiei de Cultivatori din Nord-Vest, potrivit digi24.ro.

Investitorii vor produce zahăr „Diamant” în Polonia si Ucraina.

Grupul din Germania a hotărât să renunţe la fabrica de zahăr pentru că sfecla este mai scumpă la noi decât în Polonia, de exemplu.

„În ciuda eforturilor pe care le-am făcut, managementul local împreună cu managementul din Germania, nu am reuşit să demonstrăm că putem fi competitivi şi profitabili”, afirmă Janos Takacs, manager general Zahărul.

Investitorii care pleacă de la Oradea ar mai fi închis patru dintre cele şase fabrici de zahăr şi în Ucraina. La fel au făcut şi cu una dintre cele patru pe care le au în Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri