Caută
Close this search box.

Viața lui Assange, a cărui izolare este „periculoasă fizic şi mintal”, trebuie ”protejată”

Ecuador şi Marea Britanie caută o soluţie „care să îi protejeze” viaţa lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks refugiat de aproape şase ani în ambasada Ecuadorului la Londra, a declarat miercuri şeful statului ecuadorian, Lenin Moreno, citat de AFP.

Julian Assange. Foto: democracynow.org

„Am avut o discuţie cu ambasadoarea Marii Britanii şi este de acord cu mine. Vom găsi împreună o soluţie care să îi protejeze viaţa lui Julian Assange şi, în acelaşi timp, să permită să fie sancţionat pentru greşeala pe care a făcut-o”, a declarat Lenin Moreno, potrivit Agerpres.

Julian Assange se teme că, dacă iese din ambasada Ecuadorului, va fi arestat, apoi extrădat şi judecat în Statele Unite pentru publicarea de către WikiLeaks, în 2010, a numeroase secrete militare şi documente diplomatice americane. Anul trecut, procurorul general al SUA, Jeff Sessions, a afirmat că arestarea lui este o „prioritate”.

În Statele Unite, „ce a făcut Julian Assange este considerat ca o trădare de ţară şi (…) ştiţi care este pedeapsa în acest caz”, a adăugat liderul ecuadorian, referindu-se la pedeapsa cu moartea.

Reamintind că pedeapsa cu moartea nu există în Ecuador, el a subliniat că „din acest motiv îl ţinem acolo”, la ambasada ecuadoriană.

Cu toate acestea, Lenin Moreno a repetat disconfortul său, subliniind că acest dosar reprezintă „fără îndoială o piatră în pantof” lăsată de predecesorul său şi fost aliat Rafael Correa.

Acesta din urmă, figură de frunte a stângii latino-americane, a sfidat Washingtonul acordându-i azil fondatorului WikiLeaks în 2012. Julian Assange, un australian în vârstă de 46 de ani în prezent, se temea la acea dată că va fi extrădat în Suedia pentru un presupus viol pe care l-a negat. Între timp, procuratura suedeză a clasat dosarul.

La 11 ianaurie, Ecuadorul a anunţat că i-a acordat în decembrie lui Julian Assange cetăţenia ecuadoriană şi că a cerut Londrei, fără succes, să îi recunoască statul diplomatic ce i-ar permite să părăsească ambasada fără să fie arestat.

Într-un raport publicat miercuri de cotidianul britanic The Guardian, doi medici au afirmat că izolarea în care locuieşte Julian Assange de aproape şase ani este „periculoasă fizic şi mintal pentru el”, constituind „o atingere clară a drepturilor sale a avea acces la îngrijiri”.

„Evaluarea noastră arată că nu are acces la lumina zilei, o ventilaţie corespunzătoare sau un spaţiu în exterior de peste cinci ani şi jumătate”, au subliniat Sondra Crosby, profesoară la şcoala de medicină a Universităţii din Boston, şi Brock Chisholm, un psiholog din Londra, care au petrecut în trei zile peste 20 de ore împreună cu el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri