Conflictul dintre Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Partidului Social Democrat, şi premierul Mihai Tudose se apropie de sfârşit.

Înfruntarea finală dintre cei doi nu va mai putea fi evitată multă vreme, iar bătălia decisivă s-ar putea da chiar luni, 8 ianuarie, când a fost convocat Comitetul Executiv Naţional al partidului. Teoretic, pe ordinea de zi ar fi stabilirea unui nou ministru al Apelor şi Pădurilor, în locul demisionarei Doina Pană. Se aşteaptă o şedinţă extrem de tensionată, în condiţiile în care Mihai Tudose va propune, oficial, restructurarea Guvernului României, ceea ce implică un nou vot de încredere din partea Parlamentului.

Practic, cu un nou Executiv revalidat de majoritatea PSD- ALDE, având mai puţine ministere, Mihai Tudose va căpăta puteri şi mai mari în faţa lui Liviu Dragnea. Tudose a pregătit varianta restructurării, în condiţiile în care vrea să scape de mai mulţi miniştri apropiaţi de Liviu Dragnea, în capul listei aflându-se Carmen Dan, şefa de la Ministerul Afacerilor Interne. Printr-o simplă remaniere, Tudose ar trebui să accepte alţi oameni impuşi de partid, adică de Liviu Dragnea. „Ne dorim un Guvern mai suplu. Probabil, undeva la 16 sau 17 ministere”, a confirmat Niculae Bădălău.

În ultima şedinţă din 2017, Cabinetul Tudose a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a modificat Legea de funcţionare şi organizare a Guvernului, astfel încât a introdus şi vicepremierii în categoria demnitarilor care au dreptul la „aparat propriu de lucru“, altfel spus, dreptul de a-şi numi secretari de stat şi consilieri. „Aparatul propriu de lucru al viceprim-ministrului este structură fără personalitate juridică, finanţată din bugetul Secretariatului General al Guvernului, condusă de viceprim-ministru; în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului îşi desfăşoară activitatea unul sau mai mulţi secretari de stat şi consilieri de stat, numiţi, respectiv eliberaţi din funcţie, prin decizie a primului-ministru, la propunerea viceprim-ministrului“, se arată în Ordonanţa de Urgenţă nr. 115/2017. Guvernul Tudose numără trei vicepremieri: Paul Stănescu, Graţiela Gavrilescu şi Marcel Ciolacu. Primul este şi ministru al Dezvoltării; Graţiela Gavrilescu este şi ministru al Mediului, numai Ciolacu e vicepremier fără portofoliu. Dat fiind faptul că Marcel Ciolacu este deja în tabăra lui Mihai Tudose, surse din cadrul partidului ne-au declarat că Liviu Dragnea ar dori să încerce sacrificarea acestuia.

”De mai multă vreme se vorbește în partid că am făcut prea multe ministere. Trebuie să le comasăm și să nu avem atâția miniștrii și secretari de stat. Mai mult, avem trei vicepremieri. Ce aia vicepremier fără atribuții?”, a spus, sub protecţia anonimatului, un lider al coaliţiei de guvernământ. Odată cu Marcel Ciolacu ar urma să plece şi finul acestuia, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, fost publisher la tabloidele Cancan şi Libertatea, dar şi la site-ul WowBiz de la Kanal D.

57 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 7 =