Caută
Close this search box.

Viktor Orban: „Politica UE în domeniul migrației a eșuat”

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, susține că statul maghiar și cel polonez ar trebui să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește viitorul Europei, respingând ferm cotele obligatorii pentru acceptarea migranților. Declarația premierului vine după o întâlnire cu omologul său din Polonia, Mateusz Morawiecki.

Viktor Orban. Foto: economist.com 

„Politica Uniunii Europene în domeniul migrației a eșuat”, susține Orban, citat de Reuters. „Dorim să avem un cuvânt de spus, întrucât aceste țări (din Europa Centrală – n.r.) au o viziune despre viitorul Europei”, a mai adăugat șeful de stat maghiar.

Viktor Orban este de mult timp aliatul guvernului de la Varșovia, cele două state luând poziții comune pe probleme cruciale în interiorul UE. Premierul Ungariei a accentuat faptul că statul pe care îl conduce va bloca orice inițiativă care urmărește să retragă Poloniei dreptul de vot în două instituții europene importante, Consiliul Uniunii Europene și Consiliul Europei, notează agenția Agerpres.

Declarațiile lui Orban se referă la decizia Comisiei Europene de la mijlocul lunii decembrie a anului 2017 de a activa articolul 7 al Tratatului de la Lisabona în cazul Poloniei, cu scopul de a revoca dreptul la vot al acestui stat, ca urmare a politicilor naționale care slăbesc ramura judiciară.

„Grupul de la Vişegrad este o parte esențială a Europei Centrale şi a Uniunii Europene. El conferă Uniunii o creștere economică solidă, securitate, stabilitate politică şi o atitudine proeuropeană”, a declarat prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, la rândul său.

În privința migrației, Morawiecki a reiterat poziția statului polonez, susținând că „statele membre trebuie să aibă dreptul de a decide pe cine primesc” în propria țară.

Oficialul de stat polonez a subliniat faptul că Polonia, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia, cunoscute sub numele de grupul de la Vișegrad sau statele V4, au o viziune comună asupra Brexit și a politicii comune europene în privința apărării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri