Caută
Close this search box.

Vremea nepricepuţilor

De obicei, un ins aflat în capul trebii, să zicem unul care pune pe picioare o afacere, sau un șef de guvern(e), îşi alege oamenii cu mare grijă. E grozav să semnezi contracte și tratate cu un stilou de aur, dar nu-i rău nici să te răstești din când în când la un colectiv de speriați care nădușesc pentru ca tu să-ţi umfli conturile pitulate prin lumea largă.

Cum îşi alege un şef oamenii? Unii îi preferă simpatici. Alţii – inteligenţi sau disciplinaţi. Simpatici, inteligenţi şi disciplinaţi deodată se poate, dar ce şef poate fi atât de imprudent încât să-şi dorească aşa ceva?

Ai zice că e firesc să fie recrutați niscaiva oameni pricepuţi. Însă asta-i o naivitate și nu se poate conduce afacerea sau țara (la urma urmei cam tot aia e) cu naivități, cel puțin nu din partea ăluia care-o conduce.

Nu se pricepe nimeni la toate. Unul se pricepe la una, altul la alta. Şmecheria ar fi ca şeful să aibă o viziune de ansamblu, integratoare, asupra tuturor celor care se pricep la câte ceva. Rezumând, pentru a nu crea confuzii nocive, şeful nu se pricepe la toate, dar s-ar pricepe să-i combine şi să-i vegheze pe cei care se pricep.

Trăim însă vremurile marilor inovații produse, firește, de inovatori. Un inovator este ăla care, la un moment dat, plictisindu-se să realizeze lucrurile pe care și le doresc semenii săi, se dă niţel mai la o parte. Ei bine, șefii zilelor noastre, când s-au dat niţel la o parte, și-au zis că nu-i mare lucru de pricepuții noștri.

Mai bine să-i băgăm în seamă cum se cuvine pe nepricepuți. Ce potenţial uriaş zace nefolosit în rândurile lor! Pentru fiecare ins care se pricepe foarte bine la ceva, găseşti, printr-o eficientă politică, o sută de inşi care NU se pricep la acel ceva. În spatele fiecărui specialist, stau pitulaţi, deocamdată în anonimat, o mie de nespecialişti. Unde mai pui că dacă printre pricepuţi n-ai să găseşti niciodată unul care se pricepe chiar la toate, când vine vorba despre nepricepuţi nu faci doi paşi şi dai peste unul care nu se pricepe absolut la nimic.

Aşa stând lucrurile, de ce să nu-i punem la treabă? N-o să vă vină să credeţi de câte ori este nevoie de un om care nu se pricepe, ca să îmboldească echipa când se iveşte vreun impas. Toţi pricepuţii zic că un anume lucru nu se poate în țara asta, iar nepriceputul zice că se poate şi în felul ăsta ei toţi merg mai departe.

Inovatorii despre care vorbim au strâns un colectiv de nepricepuţi de toată isprava. Ţi-e mai mare dragul să-i urmăreşti cum se împiedică unul de celălalt, cum strică toate cele şi calcă în străchini. Nici nu există atâtea străchini pentru câte vor fi ei în stare să calce.

Ah, ce frumos, viitoru-i luminos, vorba cântecului. Prevăd că în scurtă vreme, șeful şi colectivul său se vor umple din nou de bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri