Caută
Close this search box.

Ministrul „Pamblică”, duşmanul ghilimelelor, acuzat că s-a autoplagiat în trei articole ştiinţifice

Pamblică

Ministrul „Pamblică” este acuzat că s-a autoplagiat într-o serie de lucrări științifice, potrivit pressone.ro.

Pamblică
FOTO: jurnalistii.ro

„Legea nu prevede nicăieri că trebuie să punem ghilimele la un text pe care-l preluăm”, spunea ministrul Valentin Popa la audierea din Comisiile de învățământ ale Parlamentului.

Valentin Popa a trecut peste etica academică, publicând acelaşi articol sub titluri diferite, în publicații diferite.

Studiul „Rezultate experimentale ale compatibilităţii electromagnetice” este identic cu un alt text semnat de Popa şi a fost scris împreună cu Eugen Coca, directorul Departamentului de Calculatoare, Electronică și Automatică, Universitatea „Ștefan cel Mare”.

Trei ani mai târziu, acelaşi articol, semnat de cei doi, a fost publicat sub un alt titlu, „Applications of RFID Systems − Localization and Speed Measurement”, într-o carte, „Radio Frequency Identification Fundamentals and Applications Bringing Research to Practice”, apărută la editura Intech din Croația.

Acelaşi articol, trei titluri diferite, în trei publicaţii

De această dată, textul este semnat de Valentin Popa, Eugen Coca și Mihai Dimian. Iar în capitol nu se precizează că nu este vorba despre un text original,.

Totul a ieşit la iveală în 2014, când a fost făcută o plângere legată de acest autoplagiat, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Cazul s-a muşamalizat, dintr-un motiv simplu: Valentin Popa era rectorul instituției și șeful Comisiei de Etică care urma să se pronunțe asupra acuzațiilor.

În 2010, un al doilea articol autoplagiat de Popa a fost publicat în original.

Ministrul „Pamblică”: Nu prevede legea că trebuie ghilimele la un text pe care îl preluăm

Studiul „An Indoor Location System Performance Evaluation and Electromagnetic Measurements” a fost publicat inițial în volumul conferinței IEEE 16th International Symposium for Design and Technology in Electronic Packaging. Articolul este semnat de Eugen Coca, Valentin Popa și Georgiana Buta.

Iar capitolul de carte „Third Generation Active RFID from the Locating Applications Perspective”, care apare în 2011, este semnat doar de Popa şi de Coca.

Un alt treilea caz de autoplagiat este cel al unui articol republicat la un an distanţă, cu un titlu schimbat.

„An Integrated RFID-Based B2B System for Supply Chain Logistics and Warehousing” este acelaşi cu „Enhancing Enterprise Performance with RFID Technology”.

Citeşte mai departe AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri