Caută
Close this search box.

Guvernul se pregăteşte să ne bage iar mâna în buzunar, deşi a promis zero taxe în plus

taxă ambalaj

Guvernul ne pregăteşte o nouă taxă mascată în garanţia de reciclare a ambalajelor.

taxă ambalaj
FOTO: economica.net

Aceasta este soluţia pe care a găsit-o guvernul pentru rezolvarea problemei deşeurilor din ambalaje din România. Sub ameninţarea unui infringement din partea UE, guvernanţii aruncă o sarcină deloc uşoară pe consumator. Din nou.

Băsescu, despre formularul 600: Proşti ca noaptea. Oamenii au rămas fără asigurări

Pe lângă prețul produsului pe care-l cumpărăm vom plăti și un preț pe ambalajul respectivului produs în valoare de 2 lei, potrivit unui proiect normativ în dezbatere la acest moment.

Din fericire, vom putea recupera acești 2 lei pe ambalaj, dacă-l ducem înapoi la magazin. Practic, vom achita o garanție de reciclare a ambalajelor.

Chestiunea e prevăzută în Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 și a Legii nr. 249/2015, pus recent în dezbatere la Ministerul Mediului și care se va aplica după ce e aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial, potrivit avocat.net.

Ce conţine OUG 

„Operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligați: a) să aplice sistemul garanție pentru ambalajele respective la o valoare unitară de 2 lei/buc.; b) să asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la utilizatori sau consumatori”, scrie în proiectul de OUG în dezbatere.

În prețul final al produsului va trebui să fie evidențiat prețul acestei garanții în valoare de 2 lei, operatorii economici fiind obligați să facă arate care e prețul produsului și garanția de reciclare, separat.

De asemenea, la cumpărare, va trebui să ni se spună că ambalajul respectiv e reutilizabil și cum poate fi preluat pentru a fi refolosit, dar și faptul că vom primi cei 2 lei înapoi dacă venim cu el la reciclare.

„Operatorii economici care comercializează produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligaţi să primească ambalajele reutilizabile la schimb sau să ramburseze, la solicitarea cumpărătorului, valoarea garanției”, scrie în proiectul de OUG, acum existând doar obligația de a scrie pe ambalaj că acesta e reutilizabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri