Caută
Close this search box.

Nordul și Sudul, o strângere de mână istorică pentru Coreea, cu ocazia Jocurilor Olimpice

Jocurile Olimpice fac adevărate minuni, indiferent că sunt de vară sau de iarnă. Coreea de Sud a declarat sâmbătă că liderul nord-coreean, Kim Jong Un, l-a invitat, pentru prima dată, pe președintele sud-coreean Moon Jae-in, la o întâlnire la nivel înalt în Phenian.

Invitația transmisă președintelui Moon Jae-in a venit din partea delegației nord-coreene conduse de Kim Yong Nam (90 de ani), președintele Prezidiului Adunării Supreme a Poporului și de Kim Yo Jong (30 de ani), sora mai mică a liderului nord-coreean Kim Jong Un.

Purtătorul de cuvânt al lui Moon, Kim Eui-kyeom, a declarat că sora lui Kim – ca reprezentant special al fratelui său – a prezentat în mod oficial invitația, cu ocazia prânzului oferit de președintele sud-coreean, la  palatul prezidențial din Seul, în onoarea înalților oaspeți din Nord.

Președintele Moon nu a dat a răspuns imediat. El a spus că nordul și sudul ar trebui să continue să lucreze pentru ca un astfel de summit să poată avea loc.

Moon a cerut, de asemenea, reluarea rapidă a dialogului dintre Statele Unite și Coreea de Nord.

Corespondentul CBS News, Ben Tracy, a scris că a fost un „moment istoric” când Kim Yo Jong și Moon au dat mâna. Tracy a mai scris că influența ei în regim este atât de semnificativă, mass-media sud-coreeană o numește Ivanka Trump din Nord. Prezența ei la Seul este cea mai recentă mișcare într-un spectacol extraordinar al diplomației olimpice pe ruta Seul – Phenian. (foto The Straits Time)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri