Caută
Close this search box.

Guvernanţa corporativă rămâne deocamdată aşa cum este în prezent

guvernanţa corporativă

Modificările la Legea privind guvernanţa corporativă au fost deocamdată respinse de Curtea Constituţională. Judecătorii constituţionali au respins proiectul de lege. Conform acestuia, se dădea liber la numirile pe criterii politice.

Legea pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice este neconstituţională. Asta a stabilit marţi CCR. Curtea a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de deputaţii PNL, notează News.ro.

Guvernanţa corporativă vizează mari companii de stat

CCR arată că legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului. Modificările legislative vizau să elimine obligaţia numirii de manageri independenţi politic în conducerea executivă şi în Consiliile de Administraţie ale unor companii de stat.

Între acestea – Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Romgaz, Transelectrica, Administraţia Porturilor Maritime. De asemenea, Complextul Energetic Oltenia, Romsilva sau Poşta Română.

CCR anunţă că a admis, cu unanimitate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea art.1 alin.(3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice este neconstituţională.

Curtea a constatat că dispoziţiile art.I, teza finală, şi ale art.II, contravin rolului constituţional al Legislativului. Articolele stabileau mandatarea Guvernului de a emite hotărâri. Prin acestea, excludeau alte entităţi economice de la aplicarea regimului juridic prevăzut de OUG 109/2011.

Obiecţia de neconstituţionalitate a fost formulată de 64 de deputaţi liberali

Obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea art.1 alin.(3) din OUG 109/2011, privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, a fost formulată de 64 de deputaţi liberali. Ea a fost depusă la CCR pe 27 decembrie 2017.

CFR are un nou director interimar

Modificările la această lege au fost contestate şi de Fondul Proprietatea. Acesta este acţionar minoritar în mai multe companii de stat. Fondul a cerut preşedintelui Klaus Iohannis reexaminarea actului normativ, susţinând că aceste modificări „au golit practic de conţinut ordonanţa privind guvernanţa corporativă”.

Fondul Proprietatea este consternat de adoptarea de către Camera Deputaţilor a unor amendamente la OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, care exceptează peste 100 de companii de stat de la aplicarea acestei legi, golind-o practic de conţinut şi făcând-o inaplicabilă.

, arăta Fondul Proprietatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri