Caută
Close this search box.

Clădirea misterioasă din Timişoara. Ce legătură are cu fosta securitate

O casă misterioasă, învăluită de iederă şi istorie, aflată pe bulevardul Corneliu Coposu, de lângă ştrandul Termal, a făcut multe generaţii de timişoreni să se întrebe ce poveste ascunde. Ce se află dincolo de zidurile ei acoperite de plantele caţărătoare. Mai tot timpul părea abandonată, stingheră, pe malul Begăi. Oamenii treceau pe lângă ea, o admirau, unii o visau, alţii se imaginau proprietari. Se ţesau legende urbane în jurul ei. „Casa cu iedera” făcea parte din imaginarul oraşului.

A fost construită în 1929, după amenajarea parcului de pe partea stângă a Begheiului, ca şi sediu al Societăţii de Horticultură, condusă în perioada interbelică de Mihai Demetrovici. Acesta a preluat aceast serviciu de la grădinarul Franz Niemetz – iar cei doi au lucrat împreună cu renumitul Árpád Mühle (preşedintele Asociaţiei Grădinarilor din Timişoara).

 Casa a fost mult timp în proprietatea societăţii care administra parcurile şi zonele verzi ale oraşului. Apoi a căzut în anonimat. Informaţiile dispar, se lasă un văl misterios peste ea. Se spune că în timpul comunismului a fost folosită ca şi casă conspirativă de către Securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri