Caută
Close this search box.

Soţii pot face puşcărie dacă accesează emailul sau contul bancar fără acordul partenerului de viaţă

Comunitatea de bunuri a soților nu presupune că fiecare are automat dreptul să intre în corespondența fiecăruia și să acceseze conturile bancare ale celuilalt, în ideea că există un consimțământ prezumat sau că, odată acordat accesul sau cunoscând parola, nu există nici o problemă în a face asta.

FOTO: reporterul.ro

Curtea de Apel Iași a pronunțat anul trecut o hotărâre definitivă cu privire la un astfel de caz, în care soțul acuzat de accesarea conturilor soției, fără permisiunea ei, a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare (cu amânarea aplicării pedepsei) pentru faptele penale următoare: accesul ilegal la un sistem informatic, violarea secretului corespondenței și transferul neautorizat de date informatice.

Soțul condamnat a intrat de câteva zeci de ori în e-mailul soției sale, fără a-i cere permisiunea de fiecare dată

Soțul condamnat a intrat de câteva zeci de ori în e-mailul soției sale, a deschis mesaje și a transmis către sine informații pe care le-a găsit în contul acesteia. Acesta i-a accesat contul de Facebook și a intrat în contul bancar propriu al soției pentru a genera rapoarte și extrase de cont, să vadă ce sume de bani intră și sunt retrase din contul respectiv.

Vinovatul a recunoscut toate aceste fapte și s-a motivat în următorul fel (printre altele): soția i-a acordat o dată permisiunea, atunci, dacă ea nu și-a schimbat parola, a considerat că e liber să intre ori de câte ori dorește în respectivele conturi.

Judecătorii l-au contrazis însă. Nu există o prezumție de consimțământ, iar comunitatea de bunuri nu presupune în niciun caz că soții renunță la viața personală prin căsătorie, la inviolabilitatea corespondenței.

Permisiunea trebuie dată de fiecare dată, potrivit avocatnet.ro, pentru că vorbim de chestiuni private și apărate de lege la fel pentru persoana căsătorită și pentru cea necăsătorită.

„Cât timp dispozițiile legale privind căsătoria nu conferă soțului drept de acces la conturile celuilalt soț, ci dimpotrivă, mențin independența acestuia în administrarea lor, inculpatul trebuia să aibă permisiunea persoanei vătămate pentru acces, indiferent că avea cunoștință de parolele de sistem sau nu”, au spus judecătorii în hotărâre.

Nu contează, așadar, dacă se cunosc parolele. Trebuie cerută permisiunea de fiecare dată când se dorește accesul la conturile celuilalt soț.

În Codul civil există o prevedere legală de care judecătorii s-au folosit pentru a aplica raționamentele lor: „Un soț nu are dreptul să cenzureze corespondența, relațiile sociale sau alegerea profesiei celuilalt soț”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri