Caută
Close this search box.

Dobânda plafonată trimite creditaţii în braţele cămătarilor

dobânda plafonată

Dobânda plafonată îi va trimite pe creditaţii şi doritorii de credite din România în braţele cămătarilor, spun experţii. Astfel, cei ce doresc credite de la bănci se vor îndrepta spre IFN-uri. Pe de altă parte, cei ce doresc credite de la IFN se vor duce la cămătari.

dobânda plafonată

Dobânda plafonată. Specialiştii vor face un studiu de impact

Proiectul de lege privind dobânda plafonată efectivă anuale (DAE) la creditele acordate populaţiei (ipotecare şi de consum) a luat prin surprindere băncile, dar şi IFN-urile. Principala mişcare pe care industria financiară o va face va fi realizarea unui studiu de impact la nivel de industrie, scrie Ziarul Financiar.

Dobânda Robor începe săptămâna pe creştere, cu 8,2% faţă de vineri

„Pur şi simplu, ideea plafonării ne-a luat prin surprindere, atât pe noi, cât şi pe IFN-uri. Suntem foarte avansaţi în procesul de a comanda un studiu de impact la o entitate independentă pe care să ni-l asumăm la nivel de industrie“, a afirmat Bogdan Preda, director executiv al Consiliului Patronatului Bancar (CPBR).

ARB, poziţie critică

Aceeaşi poziţie o are şi Asociaţia Română a Băncilor. ARB punctează că dobânda plafonată ar putea avea un impact major asupra consumatorilor, instituţiilor de credit şi a economiei.

„Vom reveni cu o analiză de impact detaliată în scurt timp”, anunţă ARB. Aceasta „pentru ca toţi decidenţii şi publicul să înţeleagă nu numai impactul de instanţa întâi, dar şi pe cel de instanţa a doua”. Florin Dănescu, preşedintele executiv al ARB, spune că iniţiativa are „un impact major asupra consumatorilor, instituţiilor de credit şi economiei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri