Caută
Close this search box.

Tudorel Toader lansează rafale de acuzații dure la adresa șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Procedura de revocare din funcție a fost declanșată LIVE text

Pentru aceste acte și fapte într-un stat de nedrept declanșez procedura de revocare din funcție a procurorului șef DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat Tudorel Toader, în finalul informării de presă.

”Trebuie să dezvoltăm ce e bun, să eliminăm ce e rău. M-aș adresa fiecărui român în parte. Să faceți un exercițiu cu ochii închiși sau deschis: Imaginați-vă faptul că e unul arestat pe nedrept și că stă în pușcărie o lună pe nedrept, vorbește singur, nu are cui să se plângă, după care e achitat, ne pare rău, despăgubire din buget fără nicio răspundere. (Ziaristii cer exemple). Nu știți? Nu doresc la nimeni să fie victima unei erori judiciare. Dacă vreunul e victima, își schimba radical înțelegerea lucrului desfășurat, aplicarea prezumției de nevinovăție”.

”DNA trebuie să continue să funcționeze în mod legal. DNA nu se identifică cu Laura Codruța Kovesi (…) Nimeni nu este mai presus de lege. Lucrurile bune nu le justifică pe cele rele”

”Dosarul Microsoft nu poate fi uitat, este inadmisibil (…) DNA cheltuiește 40.000 de lei pentru un rechizitoriu”.

”Eram la dezbaterea din Parlamentul European, am avut nouă întrevederi cu oficiali, și mulți interlocutori, oameni de seamă, evocau aspecte asupra cărora fuseseră informați greșit, să nu spun dezinformași. A ajuns acest mesaj, prin dezinformare. Am explicat de nouă ori ca România nu are nicio legătură cu situația juridică în care se află Polonia, pentru ca în România nimeni nu a pus problema nerespectării deciziilor CCR, nimeni nu a schimbat procurorii-șefi sau președinții de instanțe, ministrul Justitiei nu are astfel de competențe. Ne aflăm într-o cu totul alta paradigmă, prezentată deformat”.

”Încercarea de a obține condamnări cu orice preț, in condițiile în care s-a încercat să ajungă la persoane cu rang înalt. Nu sunt cauze penale mai importante sau mai putin importante, toate cauzele trebuie rezolvate în funcție de sesizarea organelor judiciare, nu în funcție de importanța persoanelor”

”Potrivit Constituției, procurorul își exercită competențele legale, dar opera de legiferare este a judecătorului”.

”Șefa DNA s-a erijat în contestarea actelor și autorității CCR. Cu prilejul unor evenimente publice, șefa DNA a învinovățit CCR, punând pe seama acesteia pretinsa imposibilitate a DNA de urmărirea unor fapte apreciate de natură penală și acoperire a unor prejudicii”.

”Am solicitat în iunie 2017 realizarea unui control la DNA de către Inspecția Judiciară (…) Inspecția Judiciară a consemnat dificultăți întâmpinate de inspectori. În cuprinsul raportului, se consemnează o serie de dificultăți, întâmpinate de inspectori, reținându-se inclusiv indicii cu privire la savârșirea abaterii disciplinare constând în obstrucțioarea activității inspectorilor de către șefa DNA.(…) Inspecția Judiciară notează comportamentul autoritar al Laurei C. Kovesi”

”DNA s-a erijat în evaluator privind oportunitatea legiferării (…) Încălcarea normelor de tehnică legislativă nu constituie infracțiune, nu o sancționează procurorul, o soluționează CCR ”

Tudorel Toader citește deciziile CCR împotriva DNA în cazul Belina și în cazul Comisiei de anchetă pentru alegerile din 2009. În primul caz, CCR a spus că ancheta DNA a dus la blocaje în activitatea Guvernului, iar în cel de-al doilea, s-a produs un blocaj în activitatea comisiei.

”Ulterior, prin decizia 611 / 2017, referitoare la cerrerile de soluționare a conflictelor juridice constituționale dintre Parlament și ministerul Public, pe de o parte, formulate de președintele Senatului si Camerei, Curtea Constitutionala a constatat iar un conflict juridic de natura constituționala prin refuzul procurorului-șef de a se prezenta în fața comisiei speciale de anchetă a Parlamentului pentru alegerile din 2009”.

”Ministerul Public, prin DNA, și-a arogat competența de a efectua o ancheta penală într-un domeniu care excedează cadrului legal, ce poate conduce la un blocaj instituțional. Mai spunea Curtea că acțiunea Ministerului Public crează o presiune asupra membrilor Guvernului”.

”În 14 ani de când s-a introdus competența Curții Costituțională, au fost înregistrate 13 astfel de conflicte, dintre care 2 în 2017”

”Am reținut o situație fără precedent a reportului dintre autoritățile publice din România. În 2017, au fost înregistrate 3 conflicte juridice majore de natură constituțională (…) Am reținut comportamentul neconstituțional din partea procurorului-șef DNA. Curtea Constituțională a sancționat de două ori DNA pentru încălcarea Constituției.”

”Am pornit de la controlul pe care l-am solicitat Inspectiei Judiciare, de a face o verificare manageriala de fond la DNA, în condițiile în care ultimii zece ani nu se făcuse nici una, cu excepția celor punctuale pornite de la sesizări”

”Am pornit de la controlul solicitat Inspecției Judiciare, deși nu va fi bazat exclusiv pe acest raport. Prezentul raport se bazează pe Decizia Curții 68, inclusiv pe declarațiile publice ale șefei DNA. (…) Raportul se bazează pe 20 de categorii de acte și fapte petrecute în perioada februarie 2017 și februarie 2018.

”Ministerul Justiției poate cere, în mod legal, revocarea șefului DNA din funcție.”

”Raportul de sinteza privind activitatea ministerului Public, DIICOT si DNA va fi prezentat parlamentului conform legii. Pana la finalul lui februarie, trebuie sa primesc respectivele rapoarte, sa realizez o sinteză a lor, pe care o voi prezenta. Prin urmare, obligația din legea 304 nu are legatură cu raportul privind activitatea manageriala la DNA, prezentat azi”

”Elaborarea acestui raport s-a realizat pe fondul dezbaterilor ample publice. (…) Dezbaterile au declanșat mecanisme de evaluare fără precedent în România din partea forurilor europene”.

Ministrul Tudorel Toader prezintă, la Ministerul Justiţiei, conţinutul şi concluziile raportului cu privire la activitatea managerială a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Toader a prezentat o sinteză a raportului referitor la activitatea DNA, motivând că are peste 30 de pagini. Raportul va fi postat pe site-ul Ministerului Justiției.

”In urmă cu 6 luni, prezentam directiile de modificare pentru Legile Justiției. Legile au fost adoptate, câteva soluții au fost declarate neconstituționale. Vor fi publicate și promulgate”

”Demnitatea de procuror este absolut onorabilă dacă este exercitată în limita competențelor constituționale. (…) Obligatia din Legea 304 nu are legătură cu activitatea managerială a DNA”.

Înainte de conferința de presă, Toader a somat ziariștii să nu-i filmeze notițele, altfel nu mai face declarația de presă: ”Dacă filmati ceea ce am scris eu, plec”.

O propunere de revocare este varianta preferată de liderii PSD-ALDE, chiar dacă decizia finală în această procedură îi aparţine preşedintelui Klaus Iohannis. Iar acesta a declarat recent că nu vede motive pentru schimbarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi.

„Nu ştiu despre ce raport e vorba, nu am avut nicio discuţie cu ministrul justiţiei, singura a fost la CSM când s-a dezbătut raportul de control care a fost făcut de Inspecția Judiciară în cursul anului trecut. De atunci nu am mai vorbit, nu mi s-au solicitat nicio informare sau date din activitatea DNA”, preciza Laura Codruța Kovesi, în conferința de după anunțul ministrului Toader.

Pe 15 februarie, Tudorel Toader anunţa că joi va face o informare de presă în care va prezenta raportul cu privire la activitatea DNA. „Distinct de raportul pe care îl voi prezenta în Parlament săptămâna următoare, în cursul zilei de joi, la o oră pe care o voi anunţa în timp util, voi face o informare de presă în care voi prezenta conţinutul şi concluziile raportului cu referire la activitatea DNA”, spunea Toader, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul Ministerului Justiţiei. Ulterior, ministrul justiţiei a precizat, pe pagina sa de Facebook, că raportul va fi prezentat la ora 18.00, la Ministerul Justiţiei – Sala de Consiliu.

Amintim că Tudorel Toader şi-a scurtat săptămâna trecută vizita oficială pe care o efectua în Japonia, după ce premierul Viorica Dăncilă i-a solicit să revină în ţară, pentru a fi lămurite informaţiile apărute în spaţiul public legate de DNA.

Scandalul vizând DNA s-a declanşat după ce Antena 3 a difuzat o înregistrare cu fostul deputat PSD Vlad Cosma, care susţine că procurorii Mircea Negulescu şi Lucian Onea de la DNA Ploieşti ar fi încercat să facă dosare în baza unor „probe fabricate” pe numele unor politicieni şi oameni de afaceri, între care Sebastian Ghiţă. Vlad Cosma a susţinut, de asemenea, că şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea, i-ar fi cerut să modifice documente şi probe care ar fi fost folosite ulterior în dosar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri