Caută
Close this search box.

LIVE România paralizată. Frigul și zăpada generează zone de urgență

Urmărește Live pe MAGNANEWS.RO cele mai importante evenimente ale primei zile de iarnă grea din 2018.

La început de primăvară, meteorologii au emis avertizări de ger, ninsori abundente și vânt puternic, valabile pe parcursul săptămânii în toată țara. Din această noaptea, temperaturile scăzute vor fi violent resimțite de români.

  • În intervalul 12-17, CNAIR a intervenit la nivelul întregii țări cu cu 775 de autoutilaje, anunță un comunicat al instituției. În cele cinci ore, s-a acţionat astfel: DRDP Constanţa a intervenit cu 126 de autoutilaje şi a răspândit 82,4 tone material antiderapant, DRDP Bucureşti cu 222 autoutilaje şi a folosit 168 de tone de material antiderapant, DRDP Craiova, cu 215 autoutilaje şi 462,475 tone material antiderapant, DRDP Timişoara cu 82 de autoutilaje şi cu 390,7 tone material antiderapant, DRDP Cluj cu 20 de autoutilaje şi cu 61,5 tone de material antiderapant, DRDP Braşov cu 91 de autoutilaje şi cu 275,9 tone de material antiderapant, iar DRDP Iaşi cu 19 autoutilaje şi a răspândit 34,1 tone de material antiderapant. Cele mai afectate judeţe de condiţiile meteorologice extreme din această perioadă sunt Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea şi municipiul Bucureşti.
  • Zeci de persoane, aflate în maşini blocate în zăpadă de mai multe ore, în zona Caracal şi pe un drum judeţean dintre Brebeni şi Coteana, au fost salvate de pompieri luni după-amiază, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsăşteanu, citat de Agerpres. Un număr de șapte persoane, aflate în maşini şi într-un microbuz blocate în apropierea municipiului Caracal, au fost salvate cu autoşenilata venită în sprijinul ISU Olt de la Sibiu.
  • Valul de frig se va menţine până la finalul săptămânii în Moldova, Dobrogea şi Muntenia, inclusiv în Bucureşti, iar temperaturile vor coborî până la -22 de grade Celsius în dimineaţa de joi, a anunţat la MAI Elena Mateescu, directorul ANM.
  • CNAIR anunță că se circulă deviat pe DN 22C, între Cernavodă şi Murfatlar, şi pe DN 3, între Murfatlar şi Constanţa.
  • O intervenţie a pompierilor a avut loc în judeţul Teleorman, între localităţile Botoroaga şi Moşteni, unde un autobuz cu patru călători, un autoturism şi o ambulanţă care transporta o femeie gravidă spre spital, au rămas blocate din cauza acumulării de zăpadă viscolită pe carosabil. Potrivit IGSU, pompierii au avut intervenții de urgență în judeţele Bacău, Botoşani, Cluj, Constanţa, Giurgiu, Tulcea şi Teleorman.
  • Circulația pe Autostrada A2, București-Constanța, a fost suspendată temporar.Tronsonul dintre km. 220 şi 160, pe sensul către București, va fi închis, din cauza utilajelor de deszăpezire care au fost implicate într-un accident. Douăsprezece judeţe din sudul şi estul ţării sunt și Bucureștiul se află, de luni dimineaţă, sub atenţionare cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol.
  • Traficul rutier în Capitală se desfășoară în condiții normale de iarnă. Pe parcursul nopții, 529 de persoane fără adăpost au fost cazate în centrele Municipalității, anunță un comunicat de presă al PMB. Operatorii de salubrizare au actionat pe tot parcursul nopții și luni dimineața cu 358 de utilaje de deszăpezire pe arterele principale și pe o parte din arterele secundare, dar și în zona rampelor, pantelor și a podurilor, prin pluguire și împrăștiere de material antiderapant.
  • Femeile însărcinate care ar urma să nască în aceste zile, din judeţul Tulcea, au refuzat să se interneze la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din municipiu, pe motiv că, la ultimul avertisment de Cod portocaliu, nu au existat evenimente meteorologice deosebite, a declarat şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Delta, Daniel Petrov.
  • Realitatea bate filmul s-a produs într-un tren care a plecat din Zimnicea, cân oamenii au îndurat viscolul în tren. Potrivit trnews.ro, în această dimineață, trenul care venea de la Zimncea și se îndrepta spre Roșiori s-a dezintegrat. În apropiere de Smârdioasa, o bucată din podeaua singurului compartiment s-a rupt. În câteva secunde tot vagonul a fost cuprins de zăpadă. Călătorii, 6 la număr, au intrat în panică și i-au semnalat conductorului problema. Și cum românul e inventiv și se pricepe la orice, acesta a ”cârpit” podeaua și a continuat călătoria până la destinație.
  • Prin portul Giurgiu nu circulă nicio navă din cauza viscolului puternic, măsura fiind luată de căpitanii de vase şi nu de Căpitania Portului, din cauza vizibilităţii reduse.
  • Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a intervenit cu 827 de autoutilaje şi a răspândit 1.577 tone de materiale antiderapante, la nivel naţional, luni în intervalul orar 5:00 – 12:00. „Facem din nou apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate”, avertizează CNAIR.
  • Gerul va persista în următoarele zile în Bucureşti, iar ninsoarea va deveni abundentă începând de luni seara, în timp ce temperaturile minime vor ajunge şi la minus 18 grade Celsius, anunță meteorologii.
  • Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Serbia cu privire la emiterea unui cod portocaliu şi galben de ninsori, vânt şi ger pe teritoriul acestui stat.
  • La sediul Ministerului Afacerilor Interne, se va întruni Comandamentul de iarnă pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase.
  • În Brăila, autoritățile au luat decizia de a suspenda cursurile în gradinițele, scolile și liceele din întreg județul.
  • Un număr de 13 curse aeriene înregistrau întârzieri luni, în jurul orei 13:00, din cauza vremii nefavorabile, potrivit datelor publicate pe site-ul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB). Cursa anulată este Ryanair care circula pe ruta Roma-Bucureşti-Roma. Vor sosi cu întârzieri de până la 35 de minute cursele de la Viena (Austria Airlines), Varşovia (Wizz Air), Frankfurt (Lufthansa), Pisa (Wizz Air), Bruxelles (TAROM) şi Londra (2 curse Wizz Air şi British Airways). La plecări, vor consemna întârzieri cuprinse între 20 de minute şi peste două ore cursele către Londra (2 curse Wizz Air şi o cursă TAROM), Timişoara (TAROM), Varşovia (Wizz Air), Viena (Austrian Airlines) şi Perugia (Wizz Air).
  • Primăria Sibiu intervine cu 12 utilaje și materiale antiderapante în oraș și în stațiunea Păltiniș, anunță un comunicat al municipalității.
  • E-Distributie Muntenia a suspendat lucrările planificate de revizie şi reparaţie pe durata avertizării Cod portocaliu de vânt puternic şi ninsori abundente, pentru a preîntâmpina neplăceri cauzate clienţilor, potrivit unui comunicat al companiei.
  • Numărul locurilor la adăpostul de urgenţă pentru bărbaţi de pe şoseaua Berceni din Capitală a fost suplimentat, la adăpostul pentru femei, bărbaţi şi familii de la Pallady, care are o capacitate de 500 de locuri, sunt cazate 439 de persoane, iar la adăpostul din strada Viilor au fost cazate 42 de persoane, a declarat primarul general Gabriela Firea.
  • Microbuz cu copii, blocat în județul Dolj. Aceeași situație o întâmpină zeci de mașini care așteaptă ajutor din partea autorităților.
  • Două avertizări nowcasting Cod portocaliu de viscol: până la ora 18:00, în judeţele Gorj, Hunedoara şi Caraş-Severin, la peste 1.800 de metri, se vor semnala intensificări ale vântului care, la rafală, vor atinge 90 – 100 km/h viscolind ninsoarea, determinând scăderea vizibilităţii sub 50 de metri.
  • Autorităţile din Covasna iau în calcul posibilitatea suspendării cursurilor şcolare în cazul în care se vor înregistra temperaturi extrem de scăzute în următoarea perioadă.
  • Mai multe tronsoane de drum, printre care trei naţionale – DN 65A, DN 51, DN 51A şi patru judeţene, au fost închise luni dimineaţa pentru deszăpezire, se arată într-un comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman. ”Vă aducem la cunoştinţă faptul că următoarele tronsoane de drum sunt blocate temporar în vederea acţionării eficiente a mijloacelor de deszăpezire: DN65A: Turnu Măgurele – Roşiorii de Vede; DN51: Zimnicea – Izvoarele; DN51A: Zimnicea – Piatra; DJ504: Alexandria – Cernetu şi Alexandria – Lăceni; DJ703: Călineşti – Mavrodin; DJ506: Beiu – Ştorobăneasa şi Merişani – Băbăiţa; DJ506A: Răzmireşti – Vităneşti”, se precizează în comunicatul ISU Teleorman.
  • Salvamontiştii din judeţul Hunedoara atrag atenţia asupra riscului crescut de avalanşă apărut în masivele Retezat şi Parâng, din cauza ninsorilor abundente care au căzut în ultimele două zile fiind posibil ca zăpada să o ia la vale în zonele situate la altitudini mai mari de 1.400 de metri şi cu înclinare mai mare de 25 de grade.
  • Meteorologii au disribuit o nouă aactualizare a prognozei. Cod portocaliu mai e valabil pentru sud, est și centrul Munteniei, zona Dobrogei. Vântul va depăși 60-70 km/h și vor fi perioade cu ninsori puternic viscolite, determinând scăderea vizibilității sub 50 m. Inclusiv în zona Capitalei, vântul depășește 50-60 km, ninsoarea se va intensifica, va fi viscol mai ales în această seară și la noapte. Se va depune zăpadă, dar pentru că e viscol, stratul nu va fi uniform, dar va fi între 15-30 cm.
  • Un număr de 37 de trenuri au fost anulate de CFR Calatori, pentru care șinele de tren să fie curățate.
  • Opt curse aeriene au întârzieri, din cauza vremii nefavorabile, iar o cursă a fost anulată, potrivit datelor publicate pe site-ul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB). Cursa anulată este Ryanair care circulă pe ruta Roma-București-Roma.
  • Un număr de 16 trenuri sunt anulate, în timp ce alte șase trenuri care ar fi trebuit să ajungă la București înregistreaza întîrzieri de până la 90 de minute, informează CFR Călători.
  • Compania de Drumuri avertizează șoferii care pleacă în Bulgaria că e cod roșu și portocaliu de vreme rea.
  • Potrivit unui comunicat al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, se circulă în condiții de iarnă
  • Grădinițele, scolile și liceele din București, Ilfov, Giurgiu, Dolj și Constanța sunt închise
  • Au fost închise porturile Midia, Constanta Nord si Constanta Sud-Agigea, din cauza vântului puternic.
  •  A intrat in vigoare codul portocaliu de ninsori abundente, temporar viscolite, cu depunere de strat consistent de zăpadă. Avertizarea e valabilă până luni seara, la ora 23:00.In județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman va ninge abundent și se va depune strat de zăpadă local de peste 30…40 cm, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45…55 km/h, temporar viscolind ninsoarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri