Caută
Close this search box.

CCR doreşte limitarea drepturilor preşedintelui la numirea procurorilor-şefi

ccr

CCR a publicat motivarea la poziția instituţiei privind modificările Legea 303 privind Statului magistraţilor. Conform acesteia, Curtea doreşte limitarea drepturilor preşedintelui la numirile procurorilor-şefi ai parchetelor.

ccr

CCR goleşte funcţia şefului statului de atribuţii

Atributiile presedintelui ar fi golite de continut daca nu ar putea refuza motivat numirea unui magistrat, insa eliminarea acestui drept nu ridica probleme de constitutionalitate, se arata in motivarea deciziei Curtii Constitutionala a Romaniei (CCR) cu privire la modificarile aduse Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

, observă Ziare.com.

USR va ataca din nou Legile Justiţiei la Curtea Constituţională

Cum motivează CCR

Daca Presedintele Romaniei nu ar avea niciun drept de examinare si de apreciere asupra propunerilor facute de Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea judecatorilor si procurorilor sau in anumite functii de conducere ori daca nu ar putea refuza numirea nici motivat si nici macar o singura data, atributiile Presedintelui Romaniei (…) ar fi golite de continut si importanta.

, se precizeaza in motivarea publicata marti pe site-ul Curţii Constituţionale. Dar, adaugă Curtea:

… eliminarea acestei atributii a presedintelui nu ridica, totusi, probleme de constitutionalitate, ea permitand o consolidare a rolului Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independentei justitiei, ca entitate care gestioneaza, prin intermediul Institutului National al Magistraturii, selectia judecatorilor si procurorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri