Caută
Close this search box.

Blatişti NATO. Aşa e numită Germania de acest important lider european

varşovia

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat implicit unele state europene, numindu-le blatişti NATO. Este vorba despre state ca Germania, pentru nivelul cheltuielilor de apărare. Morawiecki a apreciat că aceste ţări se comportă astfel în NATO, profitând însă de umbrela protectoare comună, transmite AFP.

Oficial ucrainean la NATO acuză: Ungaria ajută Rusia să distrugă Alianța din interior

Blatişti NATO pun în pericol coeziunea Pactului

Cine pune în pericol coeziunea (NATO)? Cel care spune că fiecare trebuie să cheltuiască 2% pentru Apărare, ca să existe o solidaritate (între state)? Sau aceşti blatişti NATO care cheltuiesc doar 1%, dar trăieşte sub un scut protector?

, s-a întrebat retoric Mateusz Morawiecki, într-un interviu publicat joi de cotidianul german Die Welt. Preşedintele american Donald Trump a criticat de mai multe ori statele NATO, în special Germania. Aceasta nu respectă deocamdată angajamentul asumat în cadrul Alianţei, de a aloca 2% din PIB cheltuielilor de apărare.

Blatişti NATO? Ar pune în pericol unitatea Occidentului

Pot fi aceştia numiţi blatişti NATO? Bugetul de apărare al Germaniei depăşeşte cu puţin 1% din PIB, în timp ce Polonia a atins deja ţinta de 2%. Morawiecki a continuat:

Blatistul pune în pericol unitatea Occidentului.

Totul – în ajunul întâlnirii cu cancelarul Angela Merkel, programată vineri, la Berlin. Politicianul polonez a reproşat, pe ansamblu, Europei că ”a tratat până acum cu uşurinţă apărarea şi a trăit sub umbrela (oferită de) ‘pax americana”’.

Contra Nordstream 2

Pe de altă parte, Mateusz Morawiecki şi-a reafirmat opoziţia faţă de proiectul gazoductului Nordstream 2, puternic susţinut de Berlin. Acesta ar urma să transporte gaz rusesc spre Germania, prin Marea Baltică.

‘Astăzi, Ucraina este relativ sigură, pentru că ea controlează un culoar de aprovizionare cu gaz natural rusesc spre Europa centrală.

, a subliniat şeful guvernului polonez. Dacă Nordstream 2 va fi construit, iar trecerea gazelor prin Ucraina va fi tăiată, Rusia ar putea provoca ”o escaladare a conflictului cu Ucraina aşa cum şi-o doreşte, atacând ansamblul Ucrainei”, a explicat Morawiecki.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri