Caută
Close this search box.

Curtea Constituţională a decis! Legea CSM e parţial neconstituţională!

Curtea Constituţională

Curtea Constituţională a României a decis că Legea de organizare a Consiliului Superior al Magistraturi este parţial neconstituţională. În total, cinci puncte din lege au fost declarate neconstituţionale.

Curtea Constituțională nu știe ce înseamnă „eroarea judiciară”

Astfel, toate cele trei legi ale Justiţiei, Legea 303, Legea 304 şi Legea 317 se vor întoarce la Parlament pentru modificări.

Modificările la Legea CSM încalcă Constituţia Româiei

Plenul Curţii Constituţionale a României a decis, în ședința de marţi, că a treia lege din pachetul de legi ale Justiției, privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, este doar parțial constituțională, explică Digi24.

Cu alte cuvinte, conține prevederi care încalcă Legea fundamentală. În cazul primelor două – Statutul magistraților și Legea privind organizarea judiciară – judecătorii Curții au decis, de asemenea, că includ prevederi neconstituționale, drept pentru care se întorc în Parlament după ce CCR va publica motvarea deciziilor.

Cu unanimitate de voturi, plenul CCR a decis că legea de modificare a Legii 317/2004 conține prevederi neconstituționale.

Curtea Constituţională a acceptat excepţiile ridicate de ÎCCJ

„Soluția este de admitere, cu unanimitate, a unor texte care vizează diverse puncte din Legea de organizare și funcționare a CSM. Vreo cinci la număr”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu.

Au fost acceptate, în mare, excepțiile de neconstituționalitate ridicate de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Una dintre ele se referă la alegerea președintelui și a vicepreședintelui CSM, în sensul ca primul să fie ales de Secția de judecători, al doilea de Secția de procurori.

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a arătat că judecătorii și procurorii au un vot egal în ceea ce privește alegerea conducerii CSM.

Textul care ocolea Constituţia

„Actualul text ocolea practic textul constituțional, care spune că aceștia se numesc în urma alegerii de către plenul CSM”, a precizat Dorneanu.

Admisă a fost și excepția privind posibilitatea ca datele declarate de magistrați (cu privire la statutul de fost sau actual colaborator al serviciilor) să fie verificate de parlamentarii din Comisiile de control SRI și SIE.

Judecătorii CCR au decis că s-ar încălca principiul separației puterilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri