Caută
Close this search box.

Dănileţ spune că Tudorel Toader a încălcat legea publicând informaţii IJ

danileţ

Judecătorul Cristi Dănileţ, fost membru în CSM, afirmă că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a încălcat legea. De asemenea, el poate acum influenţa CSM, odată cu publicarea acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară contra Codruţei Kovesi.

danileţ

Judecătorul Dănileţ: Dacă trebuie să iasă şi magistraţii în stradă să înţelegeţi că e groasă, o să facem şi asta!

Dănileţ: Ministru nu poate publica documente din dosarul disciplinar

În calitate de fost membru CSM, spun în mod ferm: ministrul nu poate publica documente din dosarul disciplinar vizând un magistrat.

, afirmă judecătorul Dănileţ. El spune că demnitarul nu poate face aceasta „cât timp dosarul nu este soluţionat definitiv şi datele cu caracter personal, inclusiv numele şi prenumele, nu sunt anonimizate”.

Publicarea unui document din dosarul disciplinar al unui magistrat aflat în curs de soluţionare „încalcă principiul separaţiei puterilor din stat”, spune fostul membru CSM. Astfel, „ministrul influenţează CSM, organ din cadrul autorităţii judiciare”.

Dănileţ încalcă dreptul magistratului la un proces echitabil

Dănileţ mai afirmă că Tudorel Toader „încalcă dreptul la proces echitabil al magistratului” şi „prezumţia de nevinovăţie a celui cercetat”. De asemenea, „legea cu privire la protecţia datelor cu caracter personal”. Dacă nu sunt eliminate asemenea date, poate constitui „în anumite condiţii chiar infracţiunea prevăzută de articolul 304 Codul penal”, arată judecătorul.

Fostul membru CSM subliniază că afirmaţiile sale sunt susţinute şi de lista de documente de interes public de pe site-ul Inspecţiei Judiciare, ”care prevede în mod expres că acţiunile disciplinare sunt publice numai după rămânerea definitivă a soluţiei CSM”.

Ce a făcut Tudorel Toader

Reacţia lui Dănileţ vine după ce Ministerul Justiţiei a publicat, vineri, pe pagina de internet a instituţiei, raportul privind activitatea managerială a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Pe lângă raport, Ministerul Justiţiei a publicat şi 11 anexe care conţin: rapoarte ale Inspecţiei Judiciare, decizii ale Curţii Constituţionale, un aviz şi un raport al Comisiei de la Veneţia, comunicate de la Inspecţia Judiciară, un raport de activitate pe anul 2006 al Ministerului Public şi Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Un răspuns

  1. Dar cine ii da dreptul lui Danileț sa faca comentarii politice???
    Știe expertul asta ca incalca legea????
    Sau el poate calca legea,iar ceilslți nu?
    El care e in Puterea Judecatoreasca se amesteca peste Executiv…..care e alta putere…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri