Caută
Close this search box.

Dosarul Microsoft. Kovesi: Nu îmi dau demisia!

kovesi

„Nu îmi dau demisia de la conducerea DNA!”, a anunţat Kovesi, după reacţiile în cazul dosarului Microsoft.

Kovesi

Laura Codruţa Kovesi a explicat, în direct la Digi24, cum s-a ajuns în situaţia în care şase foşti miniştri investigaţi pentru afacerea Microsoft au scăpat de anchetă, pentru că faptele lor erau prescrise.

Schimbarea codurilor penale, în 2014, a dat peste cap calculul care le-ar fi permis procurorilor să cerceteze în continuare faptele. Iar primul procuror care a gestionat ancheta trebuie să răspundă acum în faţa inspecţiei, pentru că gestionarea anchetelor nu cade în sarcina procurorului-şef.

Kovesi pentru Euronews: Sistemul judiciar este ţinta unor atacuri incredibile, de la ştiri false la angajarea de firme specializate în hărţuire

„Nu am nici un motiv să îmi dau demisia. Atunci când un dosar se înregistrează la DNA printr-o sesizare, nu este 100% din cazuri posibilitatea să faci rechizitoriu. Sunt situații în care faci rechizitorii, sunt situații în care dai clasări. Rolul procurorului este acela de a administra probe, de a investiga faptele și de a strânge probe în dovedirea vinovăției sau nevinovăției unei persoane”.

Kovesi: Nu pot să aplic sancțiuni, nu pot să cercetez

„Din ce se discută în spațiul public, văd că sunt câteva chestiuni care nu s-au lămurit. Este un caz care a început în 2013 și nicidecum în 2004, așa cum s-a afirmat. Ca și în alte cazuri, DNA primește sesizări pentru fapte care s-au petrecut cu 5 ani, cu 6 ani, cu 7 ani. Este una dintre situații și aici.

Deci dosarele au fost înregistrate la DNA în 2013, au consituit o prioritate și a început investigația complexă în care procurorii au trebuit să dovedească fapte petrecute în urmă cu 10 ani. În 4 ani de zile s-au făcut 4 rechizitorii, au fost trimiși în judecată doi foști miniștri dintre care unul a și fost condamnat definitiv, și alte persoane.

Pentru o parte din foștii miniștri care au fost investigați, a intervenit prescripția răspunderii penale, termen care nu poate fi imputat unui procuror, din moment ce noi am fost sesizați abia în 2013. Însă, modul cum s-a calculat termenul de prescripție a fost diferit datorită practicii judiciare determinate de intrarea în vigoare a noilor coduri.(…)

Ce se poate imputa DNA și procurorului de caz în această situație este că, pentru o parte dintre miniștri, deși a obținut un aviz de urmărire penală, a început ancheta la câteva zile după ce faptele s-au prescris. În momentul în care am luat la cunoștință de acastă situație, a fost sesizată Inspecția Judiciară. Ca șef de instituție nu am alte pârghii la îndemână atunci când un procuror greșește. Eu nu pot să aplic sancțiuni, nu pot să cercetez”, a precizat L.C. Kovesi la Digi24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri