Caută
Close this search box.

Eroare fundamentală în OUG: Depui Declarația 600 până pe 15 aprilie, dar plătești pe 25 martie

Eroare gravă în OUG de prorogare a termenului până la care românii cu venituri din activități independente au obligația să depună Declarația 600.

declaratia 600

OUG este semnată de premierul Vasilica Viorica Dăncilă și contrasemnată de ministrul de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici.

Ordonanța de Urgență nr. 2/2018, publicată deja în Monitorul Oficial, are un singur articol: „Pentru anul 2018, termenele prevăzute la art. 148 alin. (3), precum și la art. 170 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se prorogă până la 15 aprilie 2018”.

OUG amână termenul de depunere, dar nu şi de plată

Primul alineat vizat, art. 148 alin. (3) din Codul fiscal, spune așa: „Persoanele fizice prevăzute la alin. 1 (persoanele care realizează venituri din activități independente – n.r.), obligate la plata contribuției, depun anual la organul fiscal competent, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilește contribuția de asigurări sociale, declarația privind venitul asupra căruia datorează contribuția, ca urmare a îndeplinirii condițiilor prevăzute la alin. (2)”.

Proiectul de OUG privind declaraţia 600, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor

Iar art. 170 alin. (4) din Codul fiscal stabilește: „Persoanele fizice prevăzute la art. 155 alin. 2 (persoanele care realizează venituri din activități independente, din asocierea cu o persoană juridică, din chirii, investiții, activități agricole și alte surse – n.r.), obligate la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, depun anual la organul fiscal competent, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilește contribuția de asigurări sociale de sănătate, declarația cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul lunar, în conformitate cu alin. (3)”.

După cum se observă, ambele alineate vizate de OUG 2/2018 se referă EXCLUSIV la termenul de depunere a Declarației 600, termen care a fost prelungit până pe 15 aprilie, potrivit digi24.ro.

„Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale se evidențiază lunar, iar plata acesteia se efectuează trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru”, se specifică la art. 151 alin. (1) din Codul fiscal.

De asemenea, art. 174 alin. (1) spune: „Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate se evidențiază lunar, iar plata se efectuează trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru”.

Asta înseamnă că, atât pentru CAS, cât și pentru CASS, românii cu venituri din activități independente, chirii, dividende, etc. au obligația să plătească pe 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 25 decembrie.

Cum poate plăti cineva contribuțiile datorate pe 25 martie dacă declarația pe baza căreia i se calculează contribuțiile se va depune până pe 15 aprilie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri