Inflaţia este în vizorul autorităţilor. Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, şi-a anunţat luni intenţia de a avea o discuţie cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Discuţia va fi despre acţiunile de politică monetară şi politică fiscală pe termen mediu şi lung.

Prognozele de inflație, revizuite în sus. Mugur Isărescu, despre creșterea prețurilor

Inglaţia este îngrijorătoare?

Întrebat dacă inflaţia de 4,3% este una îngrijorătoare, el a arătat că aceasta este influenţată de factori externi şi interni.

Normal că este un aspect care trebuie să fie luat în calcul şi în analiză şi la Ministerul de Finanţe, dar să nu uităm că nu stau la bază doar factorii interni în această creştere a inflaţiei. Avem atât factori externi, cât şi factori interni.

Aşa cum am şi spus, o să am o discuţie cu guvernatorul Băncii Naţionale, pentru a vedea exact pe termen mediu şi lung care sunt acţiunile comune pe politică monetară şi politică fiscală, astfel încât lucrurile să fie într-o logică normală.

, a precizat el într-o declaraţie acordată presei, citată de Agerpres. Teodorovici a mai precizat că întâlnirea cu guvernatorul BNR va avea loc probabil săptămâna viitoare.

Ce nu ştim

Nu ştim ce vor discuta despre efectul cheltuielilor pe salarii şi pensii făcute de coaliţia PSD-ALDE asupra echilibrului bugetar al României. Trendul pe care îl are inflaţia la acest început de an spune multe.

Nu ştim ce rezerve de lucru mai are Cabinetul Dăncilă. Dacă deja, din februarie, se pune problema ca unele salarii bugetare să fie plătite dinc reşterea economică, acesta este un semn că se intră poate în criză bugetară.

Nu ştim cât va mai rezista România la operaţiunea „devalizarea”. Grecia a rezistat 20 – 30 de ani. Unii analişti afirmă că România ar putea să reziste 2 – 3 ani. Discountul mare la ultima emisiune de titluri de stat spune multe despre foamea de bani a Finanţelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here