Caută
Close this search box.

Klaus Iohannis: ”Niște penali fac o încercare disperată și jalnică de a discredita DNA-ul”

”DNA face o treabă foarte bună”

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o declarație de presă joi seara, la Palatul Cotroceni, ocazie cu care a spus foarte clar și răspicat, încă din primele momente:      ”Avem a nu știu câta oara un scandal public, iar lumea așteaptă să îmi exprim opinia. Lucrurile se pot rezuma la câteva cuvinte. Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze DNA. După părerea mea, aceasta este o încercare jalnică și neconvigătoare. Opinia mea o cunoașteți: DNA face o treabă foarte bună, ca și conducerea sa. Am avut in aceasta dupa-amiaza o intalnire despre care cred ca e bine sa stiti. Am primit pe premierul Dancila si pe domnul Dragnea la Cotroceni. Aceasta intalnire a fost planificata inca de cand noul guvern a depus juramantul. Rostul intalnirii a fost de a defini cadrul colaborarii institutionale intre mine si noul Guvern. Am discutat despre nevoia de colaborare in unele proiecte de importanta nationala. Primul si cel mai important, pregatirea pentru presedintia Consiliului UE. Al doilea marea program e evident Centenarul. Centenarul nu e doar al cuiva, e al Romaniei si al romanilor si cred ca e nevoie de o coordonare a actiunilor. O chestiune punctuala: am invitat in aceasta toamna la Summitul celor trei mari mai multi presedinti din regiune. Si da, am discutat si despre Justitie, si despre ce s-a convenit cu ministrul Justitiei, si mi-am exprimat nemultumirea ca exista un nou scandal legat de DNA in spatiul public. Doamna premier mi-a relatat foarte pe scurt ca a avut o discutie cu dl ministru al Justitiei, caruia ii lasa mana libera in ce priveste chestiunea vizavi de DNA Si la putin timp dupa aceea ati putut urmari pozitia ministrului, care ne-a informat ca ne va informa”, a mai spus preşedintele.

”Nu văd acum motive de revocare”

A urmat o conferință de presă. Întebat fiind în legătură cu competența ministrului Justiției, președintele a spus: ”Domnul Tudorel Toader este un profesionist renumit și, cu siguranță, deciziile sale vor fi bine argumentate din punct de vedere juridic. În ce privește subiectul posibilei revocări a procurorului-șef al DNA, Klaus Iohannis a punctat: ”Văd că subiectul revocării doamnei Kovesi reprezintă o preocupare intensă în spațiul public și vă este foarte drag. Momentan, sincer, nu văd și nu cunosc acum motive de revocare. Dar s-ar putea să existe motive pe care eu să le nu cunosc și să le cunoască ministrul Justiției care, în acest caz, va veni extrem, extrem de bine  documentat ca să propună așa ceva.(…)(…) M-ar surprinde, aşa, cvasi peste noapte, să apară motive serioase şi fundamentate pentru o ipotetică solicitare de revocare”. În plus, Iohannis a afirmat că zilele următoare, ar putea avea o discuţie cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi, „dacă va fi nevoie”, va fi un dialog în trei – cu Toader şi cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

”Nu mediez între DNA și persoane inculpate”

Întrebare: ”Spuneați că v-ați exercitat dreptul de a media in diverse ocazii. Cum ați mediat în scandalul dintre Kovesi și ceilalți? Nu vedeți o problemă la DNA după apariția unor înregistrări extrem, extrem de grave?”  Răspunsul președintelui Iohannis: ”Justiția se înfăptuiește în sala de judecată. În această situație, nu mă văd chemat să mediez între DNA și persoane inculpate. Nici nu e nevoie. În această speță, judecătorii își vor spune cuvântul, după care vom afla concluziile.”                                                                    ”Cum definiți această sintagmă de penali?” Răspuns: ”Asta cu penalii am explicat-o de suficiente ori. În chestiunea cu medierea, de fiecare dată apare o problemă publică m-am implicat în modul în care am înţeles să fac medierea.”

”E devreme pentru o evaluare a Guvernului”

La întrebarea: ”Regretați că ați acordat a treia șansă PSD-ului ?”, răspunsul a fost: ”E puțin cam devreme pentru o evaluare. Să mai așteptăm. Astăzi abia am avut cea dintâi întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă.

”SPP face o muncă foarte grea, pe care o apreciez”

În legătură cu subiectul SPP: ”SPP-ul este un corp de profesioniști care fac o muncă foarte bună, foarte grea, îi apreciez pentru munca pe care o fac și nu numai eu. De exemplu și ONU apelează frecvent la SPP, pentru paza și protecția demnitarilor care merg în zonele de conflict. (…) Activitatea SPP și a conducerii sale este analizată de Cosiliul Suprem de Apărare a Țării, iar pregătirea sau încercarea de a se realiza acest demers în Parlament înseamnă o aflare în treabă politicianistă. (…) Eu am o relație instituțională bună, foarte corectă cu toată lumea din subordinea mea.” (foto presidency.ro)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri