Caută
Close this search box.

Partea stângă a creierului, responsabilă cu creativitatea – un mit spulberat de cercetători

Cercetătorii științifici ce studiază creierul oamenilor care au fost rugați să vină cu utilizări inventive pentru obiecte uzuale, au găsit un model specific de conectivitate care să coreleze cu cele mai creative răspunsuri. Oamenii de știință au reușit apoi să utilizeze modelul pentru a anticipa modul în care răspunsurile creative ale altor persoane s-ar baza pe conexiunile lor în această rețea. Studiul, citat de Science Daily, este descris într-o lucrare din 15 ianuarie publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences .
„Ceea ce arată acest lucru este că, creierul ce se ocupă cu partea creativă este conectat diferit”, a declarat Roger Beaty, un cercetator post-doctoral în psihologie si primul autor al studiului. „Oamenii care sunt mai creativi pot implica simultan rețele de creier ce nu lucrează în mod obișnuit împreună. De asemenea, am folosit modelarea predictivă pentru a arăta că am putea prezice, cu un anumit grad de acuratețe,că ideile oamenilor creativi (bazate pe scanarea creierului) au fost publicate.” Beaty și colegii săi au reanalizat datele creierului din studii anterioare și au constatat că, prin simpla măsurare a puterii conexiunilor din rețelele creierului acestor oameni, puteau să estimeze cât de originale ar fi ideile lor.
În timp ce datele au arătat că regiunile din creier au fost implicate în gândirea creativă, Beaty a spus că dovezile au indicat trei subrețele – rețeaua de mod implicit, rețeaua de saliență și rețeaua de control executiv – care par să joace roluri cheie în gândirea creativă.
Rețeaua de mod implicit, a spus el, este implicată în memoria și simularea psihică, deci teoria este că ea joacă un rol important în procese precum rătăcirea minții, imaginația și gândirea spontană.
Potrivit lui Beaty, „în ceea ce privește creativitatea, credem că este important pentru brainstorming […] nu întotdeauna veți întâlni cea mai creativă idee în acest fel, pentru că ați putea fi atrași de ceva neoriginal din memorie, moment în care intervin aceste alte rețele”.
Rețeaua de saliență, a spus el, detectează informații importante, atât în ​​mediul înconjurător, cât și pe plan intern. Când vine vorba de creativitate, cercetătorii cred că poate fi responsabilă pentru sortarea prin ideile care apar din rețeaua de mod implicită.
În cele din urmă, rețeaua de control executiv lucrează pentru a ajuta oamenii să își mențină atenția pe idei utile, în timp ce scapă de cele care nu se potrivesc sau care nu ajută.
„Este sincronizarea dintre aceste rețele care pare a fi importantă pentru creativitate”, a spus Beaty.

„Oamenii care gândesc mai flexibil și vin cu idei mai creative sunt mai capabili să angajeze aceste rețele care, de regulă, nu lucrează împreună și nu aduc aceste sisteme online”

Pentru a identifica rețeaua creierului implicată în creativitate, Beaty și colegii au recrutat un total de 163 de voluntari și au folosit tehnologia imaginii de rezonanță magnetică funcțională (fMRI) pentru a-și scana creierul în timp ce încercau să conceapă idei creative pentru obiecte obișnuite, cum ar fi o cărămidă, un cuțit sau o frânghie.
Echipa a instruit apoi „evaluatorii” pentru a revizui răspunsurile participanților și a evalua cât de creative erau ideile lor.
„Creativitatea este de obicei definită ca abilitatea de a veni cu idei noi și utile”, a spus Beaty. „Am corelat puterea de conectivitate în această rețea în timp ce ei gândeau creativ cu calitatea răspunsurilor lor”.
Pe baza rezultatelor acestui test, Beaty și colegii au dezvoltat un model predictiv și au testat datele de scanare a creierului colectate pentru studiile anterioare privind creativitatea.
„Am folosit date deja publicate […] am constatat că, pe baza puterii conexiunilor din această rețea, am putea ghici destul de exact cât de creativ ar fi omul pentru o sarcină”, ​​a spus Beaty.
În cele din urmă, Beaty a spus că speră ca studiul să elimine unele mituri despre creativitate și de unde provine. „Un lucru pe care sper că acest studiu îl va face este să risipească mitul creierului stâng versus drept în gândirea creativă”, a spus el. „Acesta este un efort al întregului creier”.
De asemenea, nu este clar că acest lucru nu poate fi modificat printr-un fel de instruire. „Nu este ceva pe care îl aveți sau nu”, a adăugat el. „Creativitatea este complexă și doar zgâriem suprafața aici, așa că este nevoie de mult mai multă muncă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri