Caută
Close this search box.

Președintele Parlamentului din Moldova avertizează: Rușii eliberează pașapoarte cu Republica Moldovenească Nistreană

Preşedintele parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a acuzat autorităţile de la Moscova că eliberează paşapoarte locuitorilor din Transnistria cu specificația ‘ Republica Moldovenească Nistreană’ (‘Pridnestrovskaia Moldavskaia Respublika’), denumirea autoproclamatei republici separatiste, relatează Deschide.md şi postul de radio Europa Liberă.

Într-un interviu la un post local de televiziune, Candu s-a întrebat joi seara dacă prin aceasta practică Moscova ar încerca de fapt să recunoască regiunea separatistă din stânga Nistrului.

‘Vreau să vă spun că instituţiile noastre de drept au identificat foarte multe paşapoarte ruseşti, eliberate persoanelor care s-au născut în regiunea transnistreană şi în care ca loc de naştere este indicată „Republica Moldovenească Nstreană”. ‘Adică, cineva în Rusia recunoaşte că regiunea transnistreană e separată? Cum rămâne atunci cu asigurarea privind recunoaşterea integrităţii teritoriale?’, s-a întrebat şeful legislativului moldovean.

În acelaşi interviu, preşedintele parlamentului de la Chişinău a subliniat că este bine cunoscut faptul că aşa-zisa administraţie de la Tiraspol este controlată de către Kremlin. ‘Tot ce se întâmplă în Transnistria e cu amestecul Federaţiei Ruse. Armata, muniţiile sunt ale Federaţiei Ruse. Sunt şi decizii ale organizaţiilor internaţionale privind retragerea şi recunoaşterea implicării Federaţiei Ruse. În acelaşi timp, nu sunt mişcări ca să se rezolve problema’, susţine Candu, citat de Deschide.md.

Totodată, şeful parlamentului de la Chişinău a acuzat Moscova de implicare prin serviciile sale secrete în afacerile interne ale Republicii Moldova, evocând cazul fostului deputat democrat Iurie Bolboceanu, reţinut în primăvara trecută într-un dosar de spionaj în favoarea Federaţiei Ruse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri