Caută
Close this search box.

Proteste în urma atacului armat din liceul din Florida. Elevii vor noi legi împotriva deținerii armelor de foc

Împușcăturile din liceul din Parkland, Florida și victimele făcute de un tânăr de 19 ani au alimentat dezbaterea îndelungată din SUA despre permisele de port-armă și au scos în stradă supraviețuitorii atacului armat de miercuri, soldat cu 17 morți. Elevii, profesorii și angajații liceului Marjory Stoneman Douglas, dar și sute de susținători ai acestora, s-au adunat sâmbătă într-un marș de protest pentru a solicita mai multe legi care să restricționeze deținerea armelor de foc. Protestatarii au respins premisa președintelui american, Donald Trump, că principalul factor care a determinat tragicul incident ar fi o deficiență psihică a atacatorului și nu dreptul de a avea în posesie arme.

Elevii și personalul liceului Marjory Stoneman Douglas din Parkland s-au reunit sâmbătă în Fort Lauderdale pentru a cere interzicerea armelor de tip AR-15, precum cea cu care au fost ucise cele 17 persoane în liceul din Florida, și pentru a cere parlamentarilor să acționeze pentru a preveni asemenea incidente.

Emma Gonzalez, o elevă de 18 ani a liceului Marjory Stoneman Douglas, vorbește în fața mulțimii adunate sâmbătă la Tribunalul din județul Broward, Florida

„Trebuie să fim atenți la faptul că aceasta nu este doar o problemă legată de sănătatea mintală”, a declarat Emma Gonzalez, o elevă de 18 ani a liceului, în fața a sute de oameni adunați pe treptele Tribunalul din județul Broward, Florida. Criminalul „nu ar fi rănit la fel de mulți elevi cu un cuțit!”, a strigat tânăra plângând. “Noi vom fi ultimele victime în urma unor împușcături în masă”, a mai spus ea, cu furie în glas, în fața unui auditoriu numeros.

La o zi după tragicul incident, președintele Donald Trump a postat pe contul său de Twitter că atacatorul este un fost elev cu probleme mintale, care trebuia raportat autorităților.

„Atât de multe indicii care arată că atacatorul din Florida era deranjat mintal, ba chiar și exmatricularea sa pentru un comportament violent și imprevizibil. Vecinii și colegii de clasă au știut că este o persoană cu probleme. Întotdeauna trebuie să raportați autorităților asemenea cazuri.”, a scris acesta.

La o zi după tragicul incident, președintele Donald Trump a postat pe contul său de Twitter că atacatorul este un fost elev cu probleme mintale, care trebuia raportat autorităților.

Emma Gonzalez l-a criticat pe Donald Trump pentru schimbarea unei măsuri implementate de fostul președinte Barack Obama, care impunea ca persoanele cu un istoric legat de o afecțiune mintală să treacă printr-o examinare suplimentară atunci când vor să cumpere arme. Ea i-a condamnat, de asemenea, pe cei de la National Rifle Association, o asociație non-guvernamentală care militează pentru drepturile posesorilor de arme de foc, făcând lobby și oferind donații guvernului american.

„Politicienii care stau în locurile lor din Congres, finanțate de NRA, și spun că nu s-ar fi putut face nimic pentru a împiedica asta, sunt niște mincinoși” a mai spus Emma Gonzalez.

Nickolas Cruz, atacatorul de 19 ani, se află în arest, fiind acuzat de 17 crime cu premeditare

Atacatorul, Nikolas Cruz, în vârstă de 19 ani, un fost student al liceului Marjory Stoneman Douglas exmatriculat pe motive disciplinare, se află în arest, fiind acuzat de 17 crime cu premeditare. Poliția a declarat că a fost înarmat cu o pușcă de tipul AR-15 și avea asupra sa mai multe tipuri de muniție. Potrivit autorităților din județului Broward, Cruz a cumpărat în mod legal arma cu care a comis crimele, de la un dealer licențiat din Coral Springs, Florida.

Miercuri, aproape de ora finalizării cursurilor, Nikolas Cruz a declanșat alarma de incendiu în liceul Marjory Stoneman Douglas din Parkland, Florida și a deschis focul de armă pe coridoarele unității de învățâmânt. Atacul s-a soldat cu 17 morți și 12 răniți. Cinci dintre victimele atacului se află încă în spitalele din zonă, printre ele și un pacient aflat în stare critică.

Sursa: Reuters, NBC News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri