Caută
Close this search box.

PSD îşi creează Banca de Dezvoltare a României, noua BANCOREX

psd

PSD îşi creează noua BANCOREX, încă un instrument de devalizare, de data aceasta bancar. Banca de Dezvoltare a României ar trebui să sprijine antreprenorii şi investiţiile. În realitate, există suspiciunea rezonabilă că ea va fi folosită pentru acordarea de credite neperformante la clienţii politici ai coaliţiei PSD-ALDE şi colateralele.

PSD vrea noi dezincriminări: Liber la devalizarea firmelor de stat și private

Senatul a aprobat, prin lege, înfiinţarea Băncii de Dezvoltare a României SA. Aceasta va avea ca obiectiv sprijinirea antreprenoriatului şi dezvoltarea socio-economică a ţării, ştie ZF.

Ce prevede proiectul PSD – ALDE

Proiectul de lege, iniţiat de parlamentarii PSD-ALDE, prevede că BDR SA (Banca) este o…

… entitate juridică autonomă şi independentă capabilă să încheie orice tip de contracte în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale. Poate participa la achiziţii publice şi poate deţine sau înstrăina orice bunuri în acord cu obiectul său de activitate.

Obiectivul Băncii este de a sprijini anteprenoriatul şi dezvoltarea socio-economică a României. Cum? Prin „promovarea investiţiilor şi asigurarea finanţării”. De asemenea,, „prin derularea de servicii financiare şi de consultanţă” PSD-ALDE se gândeşte la „emiterea de titluri de valoare şi strângerea de fonduri sau de capital în scopul susţinerii acestor servicii, se arată în proiectul de lege”.

Dallas de Slobozia, pentru PSD de anii 90

Pentru construcția exoticului Dallas de Slobozia și pentru o fabrică de ulei, firma Ewing Hermes a afaceristului Ilie Alexandru a luat de la BANCOREX, în anul 1995, un credit de 12 milioane de dolari. Nu l-a mai înapoiat niciodată, aminteşte Digi24.

Înființată în 1968, sub numele de Banca Română pentru Comerț Exterior, prin ea se derulau operațiunile comerciale externe iar, în decursul existenței sale, a rulat peste 245 de miliarde de dolari.

BANCOREX gestiona rezerva valutară a României

„Ba chiar, și după 1989, dar mai ales înainte de ’89, gestiona rezerva valutară a României”, spune Răzvan Orășanu, fost director al Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului.

Revoluția a prins Bancorex cu rezerve de un miliard de dolari. După 90, bogăția în valută a țării a început să se evapore. O parte din bani s-au dus pe importuri mărunte, pentru a satisface nevoia de consum a unei populații abia ieșite din foamea comunistă.

„Bonibon, Topitop, tot felul de electronice cumpărate din Coreea. S-a importat inclusiv un vapor de vin din Argentina care din păcate a fost și acru până la urmă”, își amintește Răzvan Temeșan, fost director BANCOREX.

PSD, pe atunci FDSN, a falimentat banca, devalizând-o

Sloganul publicitar BANCOREX era „O bancă pentru mileniul trei”. La un moment dat, toate marile afaceri din România postdecembristă s-au desfăşurat prin conturile BANCOREX. Pe 27 iunie 1999, Agenția de Valorificare a Activelor BANCOREX a preluat dosarele cu credite neperformante: 1.022, aminteşte website-ul Iaşi1.

Ulterior, s-a încercat folosirea în aceeaşi manieră a Eximbank, însă legea de funcţionare a acesteia limitează foarte mult astfe de malversaţiuni. Precum cele descrise mai jos.

Datornici cu epoleţi

Mulţi dintre patronii firmelor care au luat credite preferenţiale de la Bancorex, fără să le mai returneze, sunt legaţi de servicii. Se disting cei implicaţi în Afacerea Jimbolia, prin care s-a încălcat embargoul impus de ONU asupra Iugoslaviei.

Contrabanda cu carburanţi s-a făcut sub protecţia SRI, în perioada în care şeful instituţiei era Virgil Măgureanu. Patru dintre firmele implicate au primit credite astronomice de la Bancorex, pentru a cumpăra combustibili de la rafinăriile ploieştene. Ele erau Tracia Internaţional SA – 12.544.140 USD, Silvesta SRL – 21.109.369 USD, General Trading & Investments Co SA (GTI) – 22.148.708 USD şi Sibco LTP Impex SRL – 7.703.674 USD.

Cine erau devalizatorii-bidoane

Silvesta SRL a fost înfiinţată de Ioan Silvestru şi Ilie Stanciu, foşti ofiţeri de securitate. În acte, Sibco este stăpânită de acelaşi Ilie Stanciu. Dar şi de Constantin Boştină, ministru al industriilor în timpul lui Ceauşescu.

GTI era controlată de Teodor Vostinaru, un afacerist cercetat penal pentru evaziune fiscală. Vostinaru a fost asociat în GTI cu fostul şef SIPA, Marian Ureche, securist dovedit că a făcut poliţie politică.

Tracia Internaţional este controlată de Petru Neidoni şi Constantin Grigoriu. De-a lungul timpului, s-a vehiculat că firmele traficante de petrol şi datornice la Bancorex erau, de fapt, paravanele SRI.

Amicii lui Măgureanu şi Florin Călinescu

Dorin Iacob, fostul şef de cabinet al lui Virgil Măgureanu, a fost implicat în spolierea BANCOREX. Firma sa, Bel Ami Inveşt SA, a obţinut un credit de 493.164 de dolari. Ulterior, societatea lui Iacob a intrat în faliment, fără ca statul să execute firma pentru recuperarea datoriei.

Iacob a părăsit SRI împreună cu Măgureanu, urmându-l pe acesta în politică. Cei doi au înfiinţat un partid de buzunar, care a fuzionat cu PD-ul condus de Traian Băsescu.

Alt datornic era Viorel Mureşan, partener de afaceri cu vedetă TV, Florin Călinescu. Viorex Internaţional SRL, primul producător autohton de blugi, figurează la AVAS cu un credit nerambursat de 205.757 de dolari.

Firma lui Mureşan a intrat în faliment, lăsând statul cu buzele umflate. Nu înainte de a-şi muta activitatea de bază pe altă companie, împreună cu activele. În anul 2002, Viorel Mureşan l-a cooptat şi pe Florin Călinescu în afacerea cu blugi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri