Caută
Close this search box.

Rusia ar fi plătit pentru incendierea a două școli românești din Cernăuți. Reacția MAE

incendiere scoli

Serviciile speciale din Rusia ar fi planificat incendierea a două școli cu predare în limba română din Cernăuți, conform Serviciului de Securitate ucrainean.

incendiere scoli
FOTO: Jurnal.md

Potrivit centrului de presă al SBU, citat de agenția Unian, persoanele care urmau să încendieze școlile ar fi fost plătite de guvernul rus, potrivit Agerpres.

„Agenţii SBU au împiedicat provocări îndrăzneţe în regiunea Cernăuţi. Persoane care au fost deja identificate de SBU au primit de la Rusia o plată în avans pentru a incendia două şcoli româneşti din Cernăuți″, a precizat Serviciul de Securitate din Ucraina.

Potrivit sursei citate, ar fi vorba despre eforturi intensificate ale serviciilor ruseşti speciale de destabilizare în Ucraina şi discreditare a ţării în ochii comunităţii mondiale. Conform centrului de presă al SBU, numai în februarie au existat 12 astfel de provocări.

În afară de tentativa dejucată de incendiere a două şcoli româneşti, SBU a informat despre o încercare de incendiere la sediul centrului comunităţii culturale maghiare din regiunea Transcarpatia. În plus, serviciile speciale ruseşti au intenţionat să organizeze o campanie falsă în Ujgorod pentru a încuraja ura etnică.

Reacţia MAE

Ca urmare a apariției acestor informații, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a condamnat ferm orice acţiune împotriva unor şcoli cu predare în limba română din Ucraina.

„Am luat notă cu preocupare de informaţiile prezentate public de Serviciul de Securitate al Ucrainei privind tentativele de incendiere a unor şcoli cu predare în limba română din regiunea Cernăuţi”, potrivit Agerpres.

MAE arată că, în prezent, întreprinde demersurile necesare privind obţinerea de elemente suplimentare referitoare la circumstanţele producerii acestor tentative, precum şi la modul în care au acţionat autorităţile ucrainene în drept în această situaţie.

„MAE condamnă ferm orice acţiune îndreptată împotriva unor instituţii de învăţământ cu predare în limba română din Ucraina”, se subliniază în sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri