Distribuția locurilor în Parlamentul European se va modifica după următoarele alegeri europene ca rezultat al Brexit.

Deputații europeni votează asupra unei propuneri în acest sens pe 7 februarie. Propunerea solicită o reducere a numărului total de locuri după intrarea în vigoare a retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană, dar sugerează și alocarea unui număr suplimentar de deputați anumitor țări.

Noile norme vor intra în vigoare la timp pentru alegerile europene din 2019, dar vor trebui să fie aprobate de statele membre.

În prezent, Parlamentul are 751 de locuri, adică numărul maxim permis de tratatele Uniunii Europene.

Raportul comisiei pentru afaceri constituționale propune redistribuirea a 27 din cele 73 de locuri ce aparțin acum Marii Britanii altor țări, păstrând în continuare cele 46 de locuri rămase fie pentru liste electorale paneuropene, fie pentru viitoare extinderi. Acest lucru înseamnă că numărul deputaților care vor fi aleși în statele membre va fi de 705.

Distribuția locurilor: nu pierde nicio țară

Redistribuirea locurilor propusă de deputații europeni garantează că nicio țară membră nu va pierde locuri, în timp ce unele câștigă între un loc și cinci locuri pentru a redresa subreprezentarea în urma schimbărilor demografice. Propunerea ia în considerare populația statelor membre și urmează principiul proporționalității degresive.

Aceasta înseamnă că țările care sunt mai mici din punct de vedere al populației ar trebui să aibă mai puțini deputați în Parlamentul European decât țările mai mari. În același timp, deputații din țările mai mari ar trebui să reprezinte mai mulți oameni decât deputații din statele membre mai mici. În acest fel, membrii din țările mai mici au o prezență relativ mai puternică în Parlament. Deputații europeni propun ca noua distribuție să intre în vigoare numai după ce Marea Britanie va fi părăsit UE. În prezent, se așteaptă ca acest lucru să aibă loc la sfârșitul lunii martie 2019. În plus, Conferința președinților, alcătuită din președintele Parlamentului Antonio Tajani și liderii grupurilor politice, au propus Consiliului ca alegerile europene să aibă loc între 23 și 26 mai 2019.

Conform propunerii, România va avea 33 de locuri alocate, faţă de 32 în prezent. 

Liste paneuropene

În plus față de alocarea locurilor pentru fiecare țară, deputații europeni au adus în discuție posibilitatea listelor electorale paneuropene, ceea ce presupune stabilirea unei circumscripții comune pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Raportul propune ca numărul deputaților care vor fi aleși pe aceste liste paneuropene să fie același cu numărul de state membre. Introducerea listelor paneuropene ar necesita o reformă a legii electorale, care va fi adoptată în unanimitate de către Consiliu.

De ce este necesară redistribuirea

În prezent, nu există o formulă precisă care să determine numărul de deputați europeni pe care îi are fiecare țară, ci doar câteva reguli generale prevăzute în articolul 14 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă că șefii de state trebuie să ia o decizie de fiecare dată înainte de alegeri. Odată ce deputații europeni vor fi votat în plen, propunerea va fi prezentată șefilor de state care trebuie să ia o decizie unanimă.

Parlamentul European va trebui apoi să-și dea acordul final.

783 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here