Caută
Close this search box.

Sfaturi utile: Cum să combinăm corect alimentele

Realizarea unor combinatii de doua alimente care sa confere beneficii organismului nu reprezinta doar un mit, ci a fost demonstrata stiintific. Pentru ca nu sunt dificil de achizitionat si nici nu necesita vreun timp special de preparare, ti le prezentam in continuare alaturi de beneficiile concrete pe care le confera si de combinatiile pe care este bine sa le eviti.

Stiinta combinarii alimentelor
Combinarea alimentelor reprezinta o practica ce dateaza de multa vreme, insa a devenit extrem de populara in prezent. Din punct de vedere istoric principiile sale au aparut pentru prima data in medicina ayurvedica din India antica, dar au fost popularizate in mijlocul anilor 1800 sub termenul de trofologie (stiinta combinarii alimentelor). Apoi, acestea au fost relansate in anii 1900 de catre Dieta Hay, iar din acel moment au devenit un fundament pentru multe diete moderne.

Sustinatorii unor diete bazate pe principiile combinarii alimentelor considera ca in cazul in care se consuma combinatii nepotrivite pot aparea diverse boli, acumulari de toxine si stres la nivelul tractului digestiv (precum si gaze, balonare, constipatie, diaree, reflux si oboseala). Dimpotriva, combinatiile potrivite pot ameliora aceste probleme, conducand la un nivel crescut de energie, reducerea acneei si a petelor de pe piele, o asimilare mai buna a nutrimentelor si detoxifiere imbunatatita.

Stiinta combinarii alimentelor sustine ideea ca anumite alimente creeaza o pereche potrivita, in vreme ce altele nu. Conceptia presupune ca prin combinarea lor nepotrivita, cel mai cunoscut exemplu fiind reprezentat de friptura cu cartofi, vor aparea efectele negative asupra starii de sanatate. In acest sens, alimentele sunt impartite in diferite grupe, de obicei descompuse in carbohidrati si amidonuri, fructe (inclusiv fructe dulci, fructe acide si pepene), legume, proteine si grasimi. Alternativ, unele planuri alimentare incadreaza alimentele drept acide, alcaline sau netre, iar dietele iti specifica in mod expres in ce mod trebuie combinate aceste grupe pentru a crea o masa.

Reguli pentru combinarea alimentelor
Regulile care stau in spatele stiintei de combinare a alimentelor pot sa varieze in functie de sursa, dar cele mai comune includ urmatoarele:

–    doar un fruct pe stomacul gol, in special pepeni rosii
–    nu combina amidonuri cu proteine
–    nu combina amidonuri cu alimente acide
–    nu combina diferite tipuri de proteine
–    consuma doar produse lactate pe stomacul gol, in special lapte

Alte reguli: proteinele nu trebuie amestecate cu grasime, zaharul trebuie consumat doar separat de masa, iar fructele si legumele trebuie consumate separat de mese, de preferat inainte.

Aceste reguli se bazeaza pe doua premise principale. Prima este ca, deoarece diferite alimente sunt digerate la viteze diferite, combinarea unui aliment care se digera rapid cu unul care se digera lent cauzeaza un blocaj in tractul digestiv, conducand la consecinte digestive negative si pe planul starii de sanatate. Apoi, este vorba despre faptul ca diferite alimente necesita diferite enzime pentru a fi descompuse, iar aceste enzime actioneaza la niveluri de pH diferite – nivel de aciditate – in intestine. Ideea este ca daca doua alimente necesita nivel diferit de pH, corpul nu poate digera in mod corespunzator ambele alimente in acelasi timp. De exemplu, amilaza din saliva descompune carbohidratii in timp ce pepsina si tripsina din stomac descompune proteinele.

Studii stiintifice despre combinarea alimentelor
Pana in prezent un singur studiu a examinat principiile de combinare a alimentelor si a verificat daca o dieta bazata pe principiile combinarii alimentelor a avut vreun efect asupra scaderii in greutate. Participantii au fost impartiti in doua grupuri si au primit o dieta echilibrata, respectiv una bazata pe combinarea alimentelor. In ambele situatii participantilor li s-a ingaduit sa manance 1100 calorii pe zi. La inverval de 6 saptamani, participantii din ambele grupuri au pierdut in medie aproximativ 6-8 kg, insa dieta pe baza combinarii alimentelor nu a oferit vreun beneficiu suplimentar.

Exemple de combinatii de alimente potrivite
Citrice/ardei grasi si alimente cu fier (spanac, leguminoase, cereale fortifiate) – fierul hem este mai bine asimilat decat fierul non-hem (1-10%). Pentru a creste gradul sau de asimilare cea mai buna solutie consta in adaugarea vitaminei C (aceasta creste si abilitatea acidului fitic de a bloca asimilarea de fier).
Carotenoide (morcovi, rosii, ardei grasi rosii, spanac si broccoli) si grasime – anumite nutrimente, precum vitaminele liposolubile si carotenoidele, au nevoie de grasimi pentru a fi asimilate de organism. Carotenoidele sunt compusi care se gasesc in legume rosii, portocalii si verde inchis si au fost asociate cu beneficii precum un risc scazut pentru anumite forme de cancer, boli cardiace si probleme cu vederea. Daca le consumi fara grasime vei obtine mai putine beneficii de la ele, chair daca este vorba doar despre un sos, sustin studiile stiintifice. Cel mai mare beneficiu de la consumul carotenoidelor se obtine prin combinarea sa cu minim 5-6 grame de grasime (eventual branza sau ulei de masline).
Spanac (ciocolata, ceai, nuci, sfecla rosie, rubarba si capsuni) si produse lactate – spanacul, ciocolata si ceaiul contin oxalat, un antinutrient care se leaga de calciu pentru a forma un compus insolubil. Pentru cei care sunt predispusi pietrelor la rinichi (sau pentru cei care nu consuma mult calciu in mod normal), consumul de surse de calciu cu alimente cu oxalat pot scadea riscul aparitiei acestei probleme de sanatate.

Combinatii de alimente care trebuie evitate
Fructe cu sau dupa o masa – de exemplu capsuni pe salata, salsa de mango peste peste, placinta de mere sau fructe de padure la desert)

Proteine animale si amidon – de exemplu carne si cartofi, pui si paste, sandvis de curcan
Grasimi cu alimentele nepotrivite – de exemplu masline cu paine, ton cu maioneza, carne prajita in ulei vegetal
Lichide in timpul meselor – de exemplu apa in timpul mesei, suc alaturi de mancare, ceai imediat dupa masa.
Doua surse concentrate de proteine – de exemplu sunca si oua, nuci si iaurt, fructe de mare cu carne rosie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri