Caută
Close this search box.

Viktor Orban dezvăluie planul pus la cale cu Dragnea. Ce se va întâmpla cu România

viktor orban

Ungaria va semna un acord pe 15 ani cu România. Acesta îi va permite să importe din România jumătate din cantitatea de gaze naturale de care are nevoie anual. Livrările ar putea începe după anul 2022, a declarat vineri Viktor Orban.

viktor orban

Într-o conferinţă de presă, premierul maghiar a informat că trei companii ungare au câştigat o licitaţie pentru gazele din România. El nu a dezvăluit numele celor trei companii, informează Reuters, via Agerpres.

Viktor Orban: Monopolul gazelor ruseşti va lua sfârşit

„În scurt timp vom semna un acord care ne va permite ca, în următorii 15 ani, să importăm peste patru miliarde metri cubi de gaze naturale din România”, a spus Orban.

„Era monopolului gazelor ruseşti va ajunge la final în Ungaria. Vom putea să ne acoperim peste jumătate din importuri din alte surse. În acest caz, din România”, a adăugat Orban.

Cum îi ademenește Viktor Orban pe români spre cooperarea cu Grupul de la Visegrad

La un forum economic organizat ulterior, Orban a reafirmat că importurile de gaze naturale din România ar putea demara după 2022.

În prezent, ţara lui Viktor Orban importă cea mai mare parte a gazelor din Rusia

În anul 2015, Ungaria a consumat 7,5 miliarde de metri cubi (mmc) de gaze naturale. Informaţiile sunt potrivit datelor Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA). 6,8 mmc de gaze naturale sunt importate, la care s-au adăugat 1,8 mmc din producţia internă.

În prezent, Ungaria importă din Rusia cea mai mare parte din gazele naturale. Este vorba despre un contract de furnizare pe termen lung.

Interconectorul Ungaria – România încă nu e la capacitate

Interconectorul de gaze dintre Ungaria şi România nu este încă în măsură să transporte gaze naturale importate din România. Potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Internet a Guvernului de la Budapesta, pe 6 februarie 2018, Ungaria şi România au ajuns la o înţelegere.

Astfel, România va pune la punct condiţiile tehnice pentru exporturile de gaze naturale spre Ungaria până în anul 2020. În document, se precizează că Ungaria va putea importa din România gaze naturale extrase din Marea Neagră.

Meleşcanu: Nu am semnat nici un acord cu Szijarto

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu declarase miercuri că nu a semnat niciun acord cu acesta. Demnitarul se referea la întrevederea cu omologul său ungar, Peter Szijjarto. El a convenit cu oficialul ungar ca discuţiile România-Ungaria „trebuie să se concentreze cu precădere pe ceea ce este bază solidă – pe relaţiile economice şi pe dezvoltarea acestor relaţii”.

Şeful diplomaţiei române a detaliat că a avut cu omologul său ungar discuţii pe „ideea deschiderii a două noi puncte de frontieră în relaţia cu Ungaria” şi pe probleme legate de interconectarea energetică. În context, el a vorbit despre proiectul UE, finanţat parţial de Uniunea Europeană, conducta Bulgaria-România-Ungaria-Austria – BRUA.

Anterior, în luna septembrie a anului trecut, ministrul Energiei de la acea dată, Toma Petcu, declara că ExxonMobil şi OMV Petrom ar urma să anunţe o decizie de investiţie în proiectul de gaze din Marea Neagra la începutul lui 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri