Caută
Close this search box.

Noua păcăleală. Creşterile salariale majore sunt pe brut, netul e minuscul

noua păcăleală

Noua păcăleală este anunţul făcut aeară la RTV de ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu. El este destinat oamenilor simpli, cu educaţie sumară, care se uită la România TV. „Pe aceştia îi mai păcălim puţin”, par a se gândi cei din coaliţia PSD-ALDE.

Salariile medicilor și profesorilor cresc de azi

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat miercuri seară care vor fi creşterile salariale pentru personalul din sănătate şi învăţământ, de la 1 martie. Pe brut…

Un leu o lămâie, un medic sau un profesor, salariu peste 10.000 de lei, noua păcăleală

De la 1 martie cresc salariile pentru medici şi asistente, care urcă direct pe grila din 2022. De asemenea, primesc în plus 20% cei din personalul didactic. Ca să ofer şi exemplu, un asistent universitar care până ieri a avut un salariu de 3.834 de lei va avea un salariu de la 1 martie de 4.601 lei.

Deci o creştere de 600 de lei. Un profesor universitar care în 2016 a avut 6.450 de lei va de la 1 martie un salariu de 10.383 de lei. Un profesor gradul I , profesor de învăţământ preuniversitar, va avea de la 1 martie un salariu de 4.724 de lei.

, a precizat ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, la România TV, conform Mediafax.

Defectul cu noua păcăleală…

… este că e anunţată pe România TV, unde se uită oamenii simpli, care nu sunt nici medici, nici profesori universitari. Şi care nu sunt vizaţi de măririle anunţate de Vasilescu. Ba chiar resimt scăderi de salarii, în urma trecerii contribuţiei de la nagajator la angajat. Anunţul demnitarului ar putea să nască frustrări majore.

Ministrul a mai precizat că vor fi „creşteri spectaculoase şi la medici”, despre care am pomenit deja anterior. Potrivit ministrului, un medic primar va avea de la 1 martie un salariu de 12.500 de lei.

„Un alt medic primar, dar de medicină legală, va avea 16.250 de lei. Un asistent medical va va ajunge la un salariu de la 1 martie, de 4.355 de lei”, a mai precizat Olguţa Vasilescu, care a menţionat faptul că acese salarii sunt cele de bază, adică brute.

Nesustenabilitate

Problema cu aceste creşteri de salarii este aceeaşi cu cea a creşterilor de salarii (tot la bugetari) şi pensii în anii 2007 şi 2008. Ele nu erau sustenabile. Ministrul Finanţelor de atunci, Varujan Vosganian, susţinea că ele vor fi alimentate din creşterea economică.

După cum se ştie, creşterea economică, bazată pe consum, a stopat în 2009, după un vârf în 2008. Acum, este de aşteptat ca scenariul să se repete. Acesta ar fi dramatic. Conform calculelor făcute de experţi, bugetul pe anul acesta nu asigură banii necesari pentru salariile bugetarilor.

Anul trecut a fost la fel. Prin mutarea de bani de la alte sectoare bugetare, de la investiţii, s-a rezolvat problema. Dar anul acesta sunt mult mai puţini bani disponibili şi metoda ar putea să nu mai fi repetată. Totul se va vedea la rectificarea bugetară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri